«Ο Άνεμος Ξέρει Τ’ Όνομά Μου», Ιζαμπελ Αλιέντε

 






«Εδώ τα παιδιά είναι ιερά, μόνον όταν είναι λευκά»











Αν με ρωτούσαν τι πραγματεύεται το τελευταίο μυθιστόρημα της Χιλιανής Ιζαμπέλ Αλιέντε, θα έλεγα τα παιδιά.

Ο Ζάμουιλ Άντλερ από τη Βιέννη, γλίτωσε από τον αφανισμό των Εβραίων γιατί επιβιβάστηκε σε ένα τρένο που τον πήρε μακριά από την οικογένειά του. Η Λετίσια Κορδέρο γλίτωσε από την σφαγή του Ελ Μοσότε, γιατί κατάφερε να διασχίσει τον Ρίο Γκράντε γαντζωμένη πάνω στον πατέρας της.  Η Ανίτα Ντίαζ από τον Ελ Σαλβαδόρ, κατάφερε να ξεφύγει από έναν αδίστακτο άνδρα που επιχείρησε να δολοφονήσει την μητέρα της, φτάνοντας μαζί της μέχρι τα σύνορα, όπου εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής των ΗΠΑ, αναγκάστηκε να χωριστεί από εκείνη. Όλα αυτά τα παιδιά, όπως και εκατομμύρια άλλα σε όλο τον κόσμο, βίωσαν το άγριο τέλος της παιδικής τους ηλικίας, αφού όχι μόνο αναγκάστηκαν να ξεριζωθούν από τον τόπο γέννησής τους, αλλά και να αποχωριστούν δια παντός τα αγαπημένα τους πρόσωπα, κουβαλώντας το βάρος της μοναξιάς και της αβεβαιότητας μέχρι και το τέλος της ενήλικης ζωής τους.

Η έμπειρη Χιλιανή συγγραφέας, γράφει ένα καθόλα επίκαιρο μυθιστόρημα με αναφορές στον κόβιντ, τις γυναικοκτονίες και το μεταναστευτικό ζήτημα, έχοντας κάνει σαφέστατα μεγάλη έρευνα, καθώς η αφήγησή της μας ταξιδεύει από τη Βιέννη του 1938 ως τις ΗΠΑ του 2019, καλύπτοντας σχεδόν έναν αιώνα βίας με κύριο αποδέκτη τα παιδιά. Οι ήρωες της Αλιέντε είναι άνθρωποι που τους χωρίζουν ιδεολογίες, θρησκείες και συρματοπλέγματα. Άνθρωποι με κλονισμένη πίστη σε Θεό κι ανθρώπους, που όμως μάχονται για να δημιουργήσουν ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά, όπου θα επικρατεί το καλό, στον μέγιστο δυνατό βαθμό.

Το βιβλίο της Αλιέντε, μιλά για τον ξεριζωμό από πατρίδα κι οικογένεια. Για το κακό που μας περιβάλλει αλλά και το αντίπαλο δέος του, το καλό. Παρά τα κλισέ και το προβλέψιμο τέλος του, είναι ένα πολύ συγκινητικό και καλογραμμένο μυθιστόρημα για τα παιδιά και την «εκπληκτική τους ικανότητα να επιβιώνουν μέσα από τη βία, χωρίς να παύουν να ονειρεύονται».

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Βρείτε το εδώ

 

 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τριαντάφυλλα Επί Πιστώσει, Elsa Triolet

Μόνο η νύχτα, John Williams

Ο Ιππόκαμπος, Αντώνης Μυλωνάκης