«Hercht 007769» Λάσλο Κρασναχορκάι

 


Η ανάγνωση του «Herscht 007769», ενός κειμένου 420 σελίδων χωρίς κανένα άλλο σημείο στίξης πέραν του κόμματος, θα μπορούσε να παραλληλιστεί με επιβίβαση σε ένα αυτοκίνητο που τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα κι ενώ ξέρεις πως η κατάληξη δεν θα είναι μάλλον ευτυχής, είναι πλέον αργά για να αποβιβαστείς. Έτσι και στο βιβλίο, η ορμητική αφήγηση σε αιχμαλωτίζει και σε αναγκάζει να διαβάζεις ασταμάτητα κι ας καταλαβαίνεις απ’ τις πρώτες αράδες πως κάτι κακό προοιωνίζεται.

Τόπος δράσης η Θουριγγία, ένα ομόσπονδο κρατίδιο της Γερμανίας, όπου μόνο τυχαία δεν επελέγη απ’τον συγγραφέα, καθώς συνιστά πρόσφορο έδαφος ανάδειξης ναζιστικών μορφωμάτων. Κεντρικός ήρωας ο μεγαλόσωμος Φλόριαν Χερστ, ένας φιλήσυχος τοιχοκαθαριστής που ζει υπό την καθοδήγηση του βίαιου αφεντικού - «προστάτη» του, ενός αδυσώπητου άνδρα που είναι κι ο αρχηγός μιας συμμορίας Ναζί-μουσικών με την ονομασία «Η συμφωνική της Κάνα». Ο Φλόριαν έχει εμμονή με την υπόθεση του «κενού χώρου» και φοβούμενος πως το τέλος του κόσμου είναι προ των πυλών, στέλνει προειδοποιητικές επιστολές στην καγκελάριο Μέρκελ. Το αφεντικό του απ΄την άλλη, έχει εμμονή με τον Μπαχ και το γερμανικό έθνος κι οραματίζεται μια εθνοκάθαρση που θα αναδείξει ξανά την υπεροχή του. Ώσπου η βία θα γεννήσει βία.

Ο Κρασναχορκάι γράφει ένα δαιδαλώδες μυθιστόρημα με σαφή πολιτικό πρόσιμο, που όμως μεταλλάσεται όπως ένα πολυμορφικό Opel, παίρνοντας τη μορφή κοινωνικού μυθιστορήματος αλλά και βιβλίου καταιγιστικής δράσης. Ολόκληρο το βιβλίο είναι μια αποκρυπτογράφηση συμβόλων, μέσα από την ερμηνεία των οποίων αναδύεται πληθώρα θεμάτων. Η αλλαγή στην ανθρωπογεωγραφία της Γερμανίας μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, ο σεξισμός, η ομοφοβία, ο άκρατος ρατσισμός, η βία, η αέναη μάχη του καλού με το κακό και φυσικά η επάνοδος του Ναζισμού που μοιάζει να αναγεννιέται απ’τις στάχτες του και να κατακλύζει την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο.

Το συναρπαστικό μυθιστόρημα του Λάσλο είναι μια κλεψύδρα όχι με άμμο, αλλά με φρέσκο αχνιστό αίμα. Ο χρόνος τελειώνει.

 Για του άλλους. 

Για εμάς. 

Για την ανθρωπότητα. 

Τικ τακ.

 Τικ τακ.

Έπος!


Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πόλις.

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τριαντάφυλλα Επί Πιστώσει, Elsa Triolet

Μόνο η νύχτα, John Williams

Ο Ιππόκαμπος, Αντώνης Μυλωνάκης