Κρύο Χώμα, Adrian McKinty

 


Μπέλφαστ, Μάιος 1981. Δύο άντρες βρίσκονται νεκροί με μια σφαίρα στο κεφάλι και το δεξί τους χέρι κομμένο. Πριν γίνουν γνωστά περισσότερα στοιχεία για την υπόθεση, μια γυναίκα εντοπίζεται απαγχονισμένη βαθιά μέσα στο δάσος ‒ πρόκειται σίγουρα για αυτοκτονία.

Το «Κρύο Χώμα», είναι το πρώτο της σειράς βιβλίων με ήρωα τον αντισυμβατικό Καθολικό αστυνομικό Σον Ντάφι. Γεννημένος κι ο ίδιος στο Μπέλφαστ το 1968, ο Mc Kinty επιλέγει να τοποθετήσει τον ήρωα του και την ιστορία του στο Μπέλφαστ του 1981, κατά τη διάρκεια των Ταραχών. Αν και ομολογώ πως αρχικά με δυσκόλεψε, καθώς δεν γνώριζα τα γεγονότα που έλαβαν χώρα εκείνη την περίοδο στη Βόρεια Ιρλανδία, τολμώ να πω πως ο συγγραφέας κατάφερε να πετύχει μια πιστή αναπαράσταση της εποχής, όχι μόνο μέσω των πολιτικών αναταραχών που περιέγραφε αλλά και μέσω της αναφοράς άλλων γεγονότων της εποχής, όπως για παράδειγμα το γάμο του Πρίγκιπα Καρόλου με την Πριγκίπισσας  Νταϊάνα.

Θα σταθώ επίσης στον ιδιαίτερο ήρωα που έπλασε ο συγγραφέας, τον αστυνόμο Σον Ντάφι. Ένας τριαντάρης Ιρλανδός, Καθολικός μέσα στους Προτεστάντες, μορφωμένος, οδηγεί BMW που την αποκαλεί «μπέμπα», πίνει βότκα γκιμλετ και καφέ με σοκολάτα, ακούει όπερα και μπορεί να ξεχωρίσει το μωβ από το λιλά. Μένει στις εργατικές κατοικίες της Βόρειας Ιρλανδίας και δουλεύει στο αστυνομικό τμήμα του προτεσταντικού Καρικφεργκανς.

 Ανήσυχος, έξυπνος, φιλόδοξος, επίμονος, ριψοκίνδυνος και πολλές φορές επιπόλαιος, ο Σον Ντάφι καλείται να λύσει μια σειρά εγκλημάτων, σε μια πόλη που βράζει, σε μια χώρα που στο δρόμο περνούν ακόμα ο γαλατάς κι ο ταχυδρόμος, δεν υπάρχουν κινητά, το DNA είναι επιστημονική φαντασία κι η ομοφυλοφιλία θεωρείται παράνομη.


Ένα εξαιρετικά καλογραμμένο μυθιστόρημα με κοινωνικές προεκτάσεις, γρήγορη πλοκή, αιχμηρούς διαλόγους, σκοτεινόλυρισμό, ζοφερή ατμόσφαιρα κι έναν πολύ ιδιαίτερο κεντρικό ήρωα.Το συστήνω ανεπιφύλακτα κι έχω ήδη προμηθευτεί το επόμενο!


Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Οξύ.

 

 


 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τριαντάφυλλα Επί Πιστώσει, Elsa Triolet

Μόνο η νύχτα, John Williams

Ο Ιππόκαμπος, Αντώνης Μυλωνάκης