Η Απατηλή Ζωή Των Ενηλίκων, Έλενα Φερράντε



       
Η Τζοβάννα  είναι μια έφηβη που κατοικεί με τους γονείς της σε μία από τις πλούσιες γειτονιές της Νάπολης, όταν ανακαλύπτει την ύπαρξη μιας θείας που μέχρι τότε αγνοούσε.Η μικρή, διαποτισμένη από τις στερεοτυπικές απόψεις των γονιών της, γοητεύεται από αυτή την άγνωστη γυναίκα, από τη δύναμη και από της τόσο διαφορετική στάση ζωή της.

Όσο όμως πλησιάζει σε εκείνη, τόσο απομακρύνεται από το φαινομενικά τέλειο κόσμο των γονιών της, καταλήγοντας να παραπαίει ανάμεσα σε δυο περσόνες, της καθωσπρέπει Τζοβάννα και της αυθόρμητης Τζανινα. Μη θέλοντας να πληγώσει κανένα, λειτουργεί σαν "διπλός" πράκτορας. Ψάχνει την ταυτότητά της, τον αληθινό της χαρακτήρα μα, κατά βάση,ψάχνει την αγάπη. Ώσπου, ένα μυστικό θα θρυμματίσει το γυάλινο πρίσμα μέσα από το οποίο βλέπει τους γονείς της και τότε θα ανακαλύψει πτυχές του εαυτού της που ούτε η ίδια γνώριζε πως υπάρχουν.

Το πηγαίο συγγραφικό ταλέντο της Φερράντε αναβλύζει μέσα από της πρωτοπρόσωπη αφήγηση μιας ,κατά τα άλλα, απλοϊκής ιστορίας η οποία όμως βρίθει κοινωνικών μηνυμάτων και προβληματισμών.Τι μας έλκει αλήθεια στους ανθρώπους ; Η εξωτερική ομορφιά ή μήπως ο πνευματικός πλούτος; Γιατί συναναστρεφόμαστε τους ανθρώπους; Επειδή αναδεικνύουν την καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας ή επειδή ταΐζουν το τέρας της ανασφάλειας που κατοικεί μέσα μας;


Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τριαντάφυλλα Επί Πιστώσει, Elsa Triolet

Μόνο η νύχτα, John Williams

Ο Ιππόκαμπος, Αντώνης Μυλωνάκης