Οι Μητέρες, Brit Bennett



«Ίσως οι μητέρες να’ ταν έτσι κι αλλιώς πλάσματα αχανή και μυστηριώδη…»

Στο λογοτεχνικό της ντεμπούτο «Οι Μητέρες», το οποίο προσείλκυσε το έντονο ενδιαφέρον του αναγνωστικού κοινού- και όχι άδικα- η Αμερικανίδας συγγραφέας Brit Bennett υφαίνει με μαεστρία έναν ιστό από εύθραυστες οικογενειακές σχέσεις, εστιάζοντας κυρίως στη σχέση μεταξύ μητέρας και κόρης.

Κεντρικοί ήρωες του μυθιστορήματός της είναι η δεκαεπτάχρονη Νάντια Τέρνερ κι ο λίγο μεγαλύτερός της Λουκ Σέπαρντ, γιος πάστορα της περιοχής. Η ερωτική σχέση των δύο νέων και προπαντός η έκτρωση στην οποία οδηγήθηκε η έφηβη τότε Νάντια, αποτέλεσε θρυαλλίδα εξελίξεων για τη μετέπειτα δική τους ζωή αλλά και των οικείων τους, καθώς για την ίδια τη Νάντια η έκτρωση που πραγματοποίησε στάθηκε εφαλτήριο για μια νέα ζωή, ενώ για τον Λουκ άγκυρα που τον κράτησε δεμένο με το παρελθόν.

Μέσα από μια μεθυστική γραφή που σε παρασέρνει στον κόσμο των ηρώων της, η Bennett ξεδιπλώνει μπροστά στα μάτια του εκάστοτε αναγνώστη τον χάρτη της Καλιφόρνια, τόπος στον οποίο εκτυλίσσεται η κύρια πλοκή του βιβλίου και μέσα από γλαφυρές περιγραφές του περιβάλλοντα χώρου αλλά και ολοζώντανους διαλόγους μεταξύ των πρωταγωνιστών, καταφέρνει να τον γεμίσει συναισθήματα, σκέψεις και προβληματισμούς.

Μέσα από το βιβλίο της αυτό, η νεαρή συγγραφέας προσεγγίζει με φρέσκια ματιά θέματα όπως η φιλία, η σεξουαλικότητα, η άμβλωση, η θρησκοληψία -αλλά και η υποκρισία που χαρακτηρίζει ορισμένες φορές τους «εκπροσώπους» της εκκλησίας- και οι οικογενειακές σχέσεις, εστιάζοντας κυρίως στην προβληματική σχέση των πρωταγωνιστών με τις μητέρες τους. Η Bennett δίνει επίσης ιδιαίτερη έμφαση, μέσα από την ιστορία της, στο πόσο έντονο ρόλο διαδραματίζει η ύπαρξη αλλά και η απουσία της μητέρας στη ζωή μας και τις επιλογές μας στην πορεία μας σαν ενήλικες.

Τέλος, όσον αφορά στον τίτλο του βιβλίου, θαρρώ πως ο πληθυντικός αριθμός που επέλεξε η συγγραφέας μόνο τυχαίος δεν ήταν και διαβάζοντας αυτό το τόσο καλογραμμένο βιβλίο, θα ανακαλύψετε το γιατί.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πόλις.

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τριαντάφυλλα Επί Πιστώσει, Elsa Triolet

Μόνο η νύχτα, John Williams

Ο Ιππόκαμπος, Αντώνης Μυλωνάκης