Τίποτε δε χάνεται, Cloe Mehdi


 

«Έτσι λειτουργούν τα πράγματα Ματιά. Η δικαιοσύνη είναι δουλειά των δικαστών. Η βία είναι δουλειά των μπάτσων. Η υγεία είναι δουλειά των γιατρών. Οι τρελοί στο τρελάδικο…»

Γαλλία. Σε μια μικρή πόλη, ο δεκαπεντάχρονος Σαίντ ξυλοκοπείται μέχρι θανάτου με ρόπαλο από έναν αστυνομικό, κατά τη διάρκεια ενός τυπικού ελέγχου. Η πόλη φλέγεται. Ο αστυνομικός αθωώνεται. Η ιστορία ξεχνιέται. Ή μήπως όχι;

15 χρόνια μετά, ο εντεκάχρονος Ματιά ζει στην ίδια πόλη που δολοφονήθηκε ο Σαίντ. Δεν τον γνώρισε ποτέ, όμως η δολοφονία του διέλυσε και τη δική του οικογένεια. Κόκκινα γκράφιτι με το σύνθημα «Δικαιοσύνη για τον Σαίντ» γεμίζουν την πόλη. Ο Ματιά ψάχνει απαντήσεις. Όμως οι γύρω του είναι απασχολημένοι με τα δικά τους προβλήματα. Μέχρι που ο Ματιά παρατηρεί δύο άντρες να τον ακολουθούν κάθε μέρα μετά το σχολείο. Και τότε στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα, θα προστεθούν κι άλλα.

Η Cloe Mehdi, γράφει ένα υπέροχο βιβλίο, που από τις σελίδες του ξεχειλίζει οργή, θυμός, αγανάκτηση. Κεντρικός ήρωας και κύριος αφηγητής του ο μικρός Ματιά, ο οποίος μεγαλώνει σε μια δυσλειτουργική ανάδοχη οικογένεια, χωρίς να ξέρει τι πραγματικά συνέβη στη δική του. Ψάχνει απεγνωσμένα απαντήσεις στην καρέκλα του ψυχολόγου, στις άδειες γειτονιές της συνοικίας του, στο παρελθόν που του κρύβουν οι μεγάλοι. Επωμίζεται βάρη που δεν του αναλογούν, χάνει στιγμές από την παιδική του ηλικία και μονίμως καρδιοχτυπά για το αύριο.

Οι ήρωες της Mehdi είναι δυστυχισμένοι, όμως παλεύουν. Παλεύουν με τις μνήμες,  τις ενοχές, τα ψυχικά νοσήματα, την αδικία, το σάπιο σύστημα, το τέρας του ρατσισμού με τα αμέτρητα κεφάλια, την αστυνομική βία που απλώνεται σαν απόστημα στη μικρή τους πόλη και μολύνει τις ζωές τους.

Η συγγραφέας γράφει ένα συγκλονιστικό βιβλίο για όλους τους Ματιά αυτού του κόσμου, που στερήθηκαν την παιδική τους ηλικία, κακοποιήθηκαν από γονείς και ξένους, περιθωριοποιήθηκαν, έχασαν ευκαιρίες για μια καλύτερη ζωή πριν καν προλάβουν να τη διεκδικήσουν, για όλους αυτούς που, αν δεν αλλάξει κάτι, μετά την οργή, θα μας πνίξει το αίμα τους.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πόλις.

 

 

 

 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τριαντάφυλλα Επί Πιστώσει, Elsa Triolet

Μόνο η νύχτα, John Williams

Ο Ιππόκαμπος, Αντώνης Μυλωνάκης