Κορίτσι, Edna O'Brien

 

       


Τον Απρίλιο του 2014, 276 κορίτσια απήχθησαν από το σχολείο θηλέων της πόλης Τσιμπόκ, από μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ. Κάποια από αυτά τα κορίτσια κατάφεραν να δραπετεύσουν από τα στρατόπεδα ‘κολαστήρια’ της Σέκτας. Κάποια άλλα, δε στάθηκαν τόσο τυχερά.


Το τελευταίο μυθιστόρημα της Ιρλανδής συγγραφέως Edna O Brien, βασίζεται ακριβώς πάνω σε αυτή την τόσο φρικιαστική ιστορία. Το βιβλίο ‘Κορίτσι’, καταφέρνει να σε εγκλωβίσει στην ιστορία του από την πρώτη κιόλας σελίδα. Μέσω της καταιγιστικής γραφής της O Brien, με τα άγρια τοπία της Νιγηρίας να πλαισιώνουν τη δραματική αφήγηση της Μαριάμ, διαβάζουμε τη συγκλονιστική ιστορία αυτού του μικρού κοριτσιού με κομμένη την ανάσα.


Το βιβλίο περιγράφει με μεγάλη γλαφυρότητα την ιστορία της μικρής μαθήτριας, την αρπαγή της, τη μεταφορά της στα στρατόπεδα της Σέκτας, τις προσπάθειες προσηλυτισμού της καθώς και τα καθημερινά βασανιστήρια στα οποία τηνυπέβαλλαν τόσο εκείνη όσο και τις φίλες της μέχρι τη στιγμή που εκείνη καταφέρνει να αποδράσει, για να περιπλανηθεί για μέρες στην αφιλόξενη έρημο.

Το ‘Κορίτσι’ είναι ένα σκληρό, επώδυνο μυθιστόρημα με περιγραφές που πολλές φορές ήταν σαν γροθιά στο στομάχι, καθώς μέσα στις σελίδες του βιβλίου γίνεται αναφορά στο γεγονός πως τα μέλη της Μπόκο Χαράμ χρησιμοποιούσαν τα φυλακισμένα κορίτσια σαν δοχεία εκτόνωσης των αρρωστημένων σεξουαλικών τους ορέξεων, σαν μηχανές του σεξ. Είναι ξεκάθαρο πως γι’  αυτούς, η γυναικεία ζωή δεν έχει απολύτως καμία αξία, αν αυτή δεν μπορεί να μεταφραστεί σε χρήμα, γι’ αυτό κι οι ομορφότερες εξ αυτών, πωλούνταν σε Αραβικά νυφοπάζαρα έναντι αδράς αμοιβής.

Το ‘Κορίτσι’ είναι ένα συγκλονιστικό βιβλίο με άγρια ομορφιά, είναι η ιστορία μιας γενναίας ψυχής που δεν έπαψε στιγμή να παλεύει για την επιβίωσης της, ακόμη κι όταν, μετά την επιστροφής της, από θύμα μετατράπηκε σε μίασμα της κοινωνίας, καθώς την είχε μολύνει ‘το κακό αίμα’ , αυτό του εχθρού.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τριαντάφυλλα Επί Πιστώσει, Elsa Triolet

Μόνο η νύχτα, John Williams

Ο Ιππόκαμπος, Αντώνης Μυλωνάκης