Δυσφορεί η νύχτα, Marieke Lucas Rijneveld


 
«Για να θάψουμε την παιδική μας ηλικία, πρέπει να είμαστε από καλύτερο σπίτι…»

Τα Χριστούγεννα του 2000, η δεκάχρονη Τζάκετ, θα λογομαχήσει με τον μεγαλύτερο αδερφό της, επειδή εκείνος θα αρνηθεί να την πάρει μαζί του στον παγοδρομικό γύρο της Μεγάλης Λίμνης, στον οποίο θα λάβει μέρος. Εκείνη θα θυμώσει και θα ευχηθεί αντί για το κουνέλι της, ο Θεός να πάρει κοντά του τον αδερφός της. Αυτή όμως η παιδική παρόρμηση θα τη στοιχειώσει για πάντα, αφού λίγες ώρες αργότερα, ο Μάτις θα ανασυρθεί νεκρός από την λίμνη.

Ο χαμός του θα σημάνει αυτόματα το τέλος της αθωότητάς της και την βίαιη μετάβασή της στην ενήλικη ζωή. Η Τζάκετ θα θεωρήσει υπεύθυνο τον εαυτό της για το θάνατο του αδερφού της και θα δεχθεί οποιασδήποτε μορφής βασανιστήριο, πιστεύοντας πως έτσι θα εξιλεωθεί. Ο θάνατός του όμως θα συνθλίψει και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς της. Οι γονείς, παραλυμένοι από τη θλίψη, θα αφήσουν τα τρία εναπομείναντα παιδιά τους απροστάτευτα. Κανείς δε θα τους δείξει τον τρόπο να διαχειριστούν το πένθος τους, κανείς δε θα τους δώσει αγάπη κι εκείνα, ανήμπορα να ανακόψουν την πορεία της προσωπικής τους καταβύθισης στη δυστυχία, θα αφεθούν σε μια ζωή σε παρακμή. Θα βασανίσουν και θα βασανιστούν. Θα βιώσουν το ξύπνημα της σεξουαλικότητάς τους και θα την εξερευνήσουν με τους πιο διαστροφικούς τρόπους για να νιώσουν πως «μέσα στη δυσφορία βρίσκεται ο αληθινός τους εαυτός».

Ο/Η  Rijneveld γράφει την ιστορία της μικρής Τζάκετ, που δεν αποχωρίζεται ποτέ το πανωφόρι της από φόβο μήπως σκορπίσει η διαλυμένη της καρδιά. Γράφει ένα βιβλίο τόσο σκληρό και ζοφερό, με σκηνές που προκαλούν ναυτία με την ωμότητά τους, κλειστοφοβικές περιγραφές που ζαλίζουν και κάνουν τον αναγνώστη να αποζητά αέρα, λες κι η θηλεία που κρέμεται στο δοκάρι της σοφίτας έχει στα αλήθεια περαστεί γύρω από το δικό του λαιμό.

Ένα σοκαριστικό ανάγνωσμα που θα σας ακολουθεί για καιρό.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος.


 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τριαντάφυλλα Επί Πιστώσει, Elsa Triolet

Μόνο η νύχτα, John Williams

Ο Ιππόκαμπος, Αντώνης Μυλωνάκης