Ο Φίλος, Sigrid Nunez


Τελειώνοντας την ανάγνωση του «Φίλου» , του έβδομου κατά σειρά μυθιστορήματος της Αμερικανίδας συγγραφέως Sigrid Nunez- και το πρώτο που μεταφράζεται στα ελληνικά- τολμώ να πω πως είναι ένα από τα πιο ιδιαίτερα αναγνώσματα που επέλεξα να διαβάσω ως τώρα.

Κεντρική ηρωίδα του βιβλίου, μια ανώνυμη συγγραφέας και καθηγήτρια δημιουργικής γραφής, η οποία διαλέγει έναν μάλλον παράδοξο τρόπο να μας αφηγηθεί το χαμό του επίσης συγγραφέα και επιστήθιου φίλου της, ο οποίος προέβη στο απονενοημένο-για τους άλλους- διάβημα, την αυτοκτονία , χωρίς να αφήσει κανένα σημείωμα πίσω του. Αφού ο θάνατος του τη  χτυπήσει σαν κεραυνός εν αιθρία, η ανώνυμη αφηγήτρια θα κληθεί να αντιμετωπίσει κι ένα ακόμα ανεξήγητο γεγονός, να φροντίσει τον Απόλλωνα, έναν μεγαλόσωμο σκύλο τον οποίο ο φίλος της άφησε κληρονομιά.

Γραμμένο σε  δεύτερο ενικό πρόσωπο, σαν να απευθύνεται στον αποθανόντα φίλο της, η ανώνυμη ηρωίδα, μέσω μιας μη γραμμικής αφήγησης η οποία μοιάζει με μακροσκελή επιστολή, μας αφηγείται την προσπάθεια της να συμβιώσει με ένα σκύλο που θρηνεί, ενώ παράλληλα περιγράφει και τα δικά της συναισθήματα. Με αναδρομές στο κοινό τους παρελθόν, η συγγραφέας προσεγγίζει την ιδιαίτερη φύση της σχέσης τους και προσπαθεί να εντοπίσει τα πρώιμα σημάδια-αν υπήρξαν ποτέ- που έδειχναν τι θα επακολουθούσε.

Αυτό που κάνει ιδιαίτερα ξεχωριστό το εν λόγω κείμενο, είναι οι αμέτρητοι φιλοσοφικοί στοχασμοί που παρεμβάλλονται στην αφήγηση και αφορούν κυρίως τη λογοτεχνική δημιουργικότητα και αξία κάποιων έργων. Αξιοπρόσεκτο επίσης είναι το γεγονός πως η συγγραφέας ενσωματώνει στην αφήγηση της μια πληθώρα πληροφοριών σχετικά με τη ζωή και το έργο μεγάλων συγγραφέων της παγκόσμιας λογοτεχνίας, γεγονός που άλλοτε με ενθουσίασε και άλλοτε με κούρασε καθώς θεώρησα πως στερούσε από την αφήγηση τον παλμό που είχε αρχικά.

Ωστόσο πρόκειται για ένα βιβλίο γραμμένο με ιδιαίτερη οξυδέρκεια, χιούμορ κι ευαισθησία που ασχολείται με ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα, την ευεργετική επίδραση των ζώων στους ανθρώπους και το αντίστροφο, αφήνοντας έτσι μια γλυκιά επίγευση μετά την ανάγνωσή του.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Gutenberg.

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τριαντάφυλλα Επί Πιστώσει, Elsa Triolet

Μόνο η νύχτα, John Williams

Ο Ιππόκαμπος, Αντώνης Μυλωνάκης