To Ολλανδέζικο Σπίτι, Αν Πάτσετ


«Η ευτυχία της παιδικής μου ηλικίας δεν έληξε όταν έφυγε η μητέρα μας αλλά όταν έφυγε η Μέιβ, τη χρονιά που παντρεύτηκε ο πατέρας μου την Άντρια.»



Αφηγητής αυτού του συγκλονιστικού βιβλίου, ο μικρός Ντάνι, ο οποίος, μαζί με την αδερφή του Μέιβ, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σπίτι των παιδικών του χρόνων, το Ολλανδέζικο σπίτι, καθώς εκείνο πέρασε στην ιδιοκτησία της μητριάς του μετά το θάνατο του πατέρα τους.

Κι ενώ κανείς θα πίστευε πως το βιβλίο αυτό αναφέρεται σε μια χιλιοειπωμένη ιστορία διεκδίκησης ενός ακινήτου, το «Ολλανδέζικο Σπίτι» μιλά για κάτι εντελώς διαφορετικό. Καλύπτοντας μια εποχή σχεδόν πενήντα χρόνων, το βιβλίο αφηγείται την ιστορία του Ντάνυ και της αδελφής του Μέιβ, η οποία τον τύλιξε με έναν αδιαπέραστο μανδύα προστατευτικότητας κι έγινε η ηρωίδα των παιδικών του χρόνων. Η αδελφική αγάπη αυτών των δύο ανθρώπων, στάθηκε ασπίδα σε όλα τα βέλη κακίας που εξαπέλυσαν επάνω τους οι άνθρωποι, σε όλα τα χτυπήματα που τους επεφύλασσε η μοίρα.




Μαζί πορεύτηκαν, πιασμένοι χέρι χέρι, καπνίζοντας μέσα σε ένα παρκαρισμένο αυτοκίνητο έξω από το άλλοτε δικό τους σπίτι, αναπολώντας μια παιδική ηλικία  που τους στέρησαν βίαια οι μεγάλοι, γεμίζοντας τους πληγές κι αναπάντητα ερωτήματα. Τα δυο αδέλφια ενηλικιώθηκαν πριν την ώρα τους αλλά διεκδίκησαν το δικαίωμα στην ευτυχία  και κατάφεραν να το κατακτήσουν.



Το «Ολλανδέζικο Σπίτι» είναι ένα υπέροχο βιβλίο μέσα στην απλότητα του, απαλλαγμένο από συναισθηματικούς εκβιασμούς, που εξυμνεί την ανιδιοτελή αδελφική αγάπη και γεννά πληθώρα συναισθημάτων στον αναγνώστη, ένα βιβλίο με δυο ήρωες που τους δένουν άρρηκτοι οικογενειακοί δεσμοί σμιλεμένοι με αίμα.

Το λάτρεψα αυτό το βιβλίο κι αυτό πιστεύω πως θα συμβεί σε όλους όσοι έχετε αδέλφια που τα αγαπάτε όσο εγώ τη δική μου αδελφή. Το «Ολλανδέζικο σπίτι» είναι ένα βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί και να χαριστεί μιας και μας υπενθυμίζει πως όταν δυο άνθρωποι αγαπιούνται πραγματικά, μπορούν παντού να ζήσουν ευτυχισμένοι, γιατί το μοναδικό, αληθινό μας σπίτι είναι η οικογένεια μας.

 


 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τριαντάφυλλα Επί Πιστώσει, Elsa Triolet

Μόνο η νύχτα, John Williams

Ο Ιππόκαμπος, Αντώνης Μυλωνάκης