Υπό Κατοχή, Άλαν Φερστ



Αν και γενικά δε συνηθίζω να διαβάζω κατασκοπικά μυθιστορήματα, όταν φτάσει στα χέρια μου κάποιο βιβλίο που ανήκει στο συγκεκριμένο είδος- όπως και έγινε στην προκειμένη περίπτωση- δε θα διστάσω να το επιλέξω για συντροφιά μου, πόσο μάλλον όταν το συγκεκριμένο βιβλίο αφηγείται μια ιστορία κατασκοπείας στο κλειστοφοβικό, κατεχόμενο Παρίσι του 1942, μια περίοδο για την οποία αγαπώ να διαβάζω.

Πρωταγωνιστής του εν λόγω βιβλίου ο Πολ Ρικάρ, ένας πρώην δημοσιογράφος και νυν συγγραφέας, που ένα πρωί θα γίνει μάρτυρας της εν ψυχρώ δολοφονίας ενός άνδρα σε ένα ανήλιαγο σοκάκι της γαλλικής πρωτεύουσας. Ο Ρικάρ θα τρέξει να βοηθήσει τον ετοιμοθάνατο άνδρα κι εκείνος, λίγο πριν ξεψυχήσει, θα του βάλει στην τσέπη ένα κομμάτι χαρτί…ένα διάγραμμα πυροκροτητή γερμανικής τορπίλης. Όταν ο Ρικάρ συνειδητοποιήσει τη σημαντικότητα που πιθανόν να έχει το έγγραφο για τις συμμαχικές δυνάμεις, θα αποφασίσει να βγει από το comfort zone του και να προσεγγίσει το αντιστασιακό δίκτυο, ώστε να γίνει μέλος του.




Ο Άλαν Φερστ γράφει ένα αγωνιώδες κατασκοπικό μυθιστόρημα- όπως μόνο αυτός ξέρει, μιας και συγκαταλέγεται στους δεξιοτέχνες του είδους- και μεταφέρει με δεξιοτεχνία τους αναγνώστες πίσω στο χρόνο, αναπαριστώντας με μεγάλη ακρίβεια το κλίμα της εποχής, την έλλειψη αγαθών, την αγορά προϊόντων με κουπόνια, την απαγόρευση κυκλοφορίας αλλά κυρίως την ένθερμη αντίσταση που έβρισκε πάντα τρόπους να απλώσει τα πλοκάμια της και να πολεμήσει τον εχθρό εκ των έσω. Ο ήρωας του Φερστ, είναι ο ίδιος ένας συγγραφέας κατασκοπείας, ένας μυστικός ένθερμος αντιφασίστας, που παγιδεύεται όχι μόνο στα πολιτικά παιχνίδια της εποχής του αλλά και στα δίχτυα του έρωτα μιας γοητευτικής γυναίκας που στρατολογεί κόσμο για την Αντίσταση, της Λειλά.



Ποιος θα κερδίσει τελικά; Ο έρωτας ή ο πόλεμος; Δεν έχετε παρά να διαβάσετε τις σελίδες του για να το ανακαλύψετε!

                          Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τριαντάφυλλα Επί Πιστώσει, Elsa Triolet

Μόνο η νύχτα, John Williams

Ο Ιππόκαμπος, Αντώνης Μυλωνάκης