Οι Φαροφύλακες, Emma Stonex

 





Πιστεύω ακράδαντα πως στην προηγούμενη ζωή μου-αν όντως υπάρχουν προηγούμενες ζωές- ήμουν πλάσμα της θάλασσας. Είναι τόση η γοητεία που ασκεί πάνω μου, που με κάνει να λατρεύω ο,τιδήποτε την εμπεριέχει, την περιβάλλει ή την περιγράφει. Συνεπώς ήμουν σίγουρη σχεδόν εξ’αρχής ότι το νέο μυθιστόρημα της συγγραφέως Emma Stonex «Οι Φαροφύλακες» θα μου αρέσει και όντως δεν έπεσα έξω.

Βασισμένο σε αληθινά γεγονότα που έλαβαν χώρα το 1900, όταν τρεις φαροφύλακες εξαφανίστηκαν από έναν απομακρυσμένο φάρο στο νησί Έιλαν Μορ χωρίς ποτέ κανείς να μάθει τι απέγιναν, «Οι Φαροφύλακες» είναι ένα έργο εμπνευσμένο μεν από το εν λόγω περιστατικό αλλά αποτελεί προϊόν μυθοπλασίας, επιτρέποντας έτσι στη συγγραφέα να πλάσει και να ψυχογραφήσει τους ήρωες της με τον τρόπο που ήθελε εκείνη, σεβόμενη πάντα την μνήμη τους.

Το συγκεκριμένο βιβλίο, το οποίο σε τραβάει στο βυθό του από την πρώτη κιόλας σελίδα, αφηγείται σε δύο χρόνους την ιστορία των τριών φαροφυλάκων αλλά και τον αντίκτυπο που είχε η εξαφάνισή τους στις οικογένειές τους είκοσι χρόνια μετά. Έτσι, από τη μία ταξιδεύουμε στο μακρινό 1972 για να παρακολουθήσουμε τη μοναχική ζωή των ανδρών μέσα στο φάρο, την απομόνωση και τη μοναξιά που τους ταλάνιζε, ενώ η συγγραφέας ντύνει την αφήγησή της με υπέροχες εικόνες της θάλασσας που τους περιβάλλει, καθιστώντας το εξαιρετικά ατμοσφαιρικό.

‘Επειτα, μεταφερόμαστε στο 1992, για να δούμε τη ζωή των γυναικών που άφησαν πίσω οι τρεις άνδρες και πως αυτή αναστατώνεται από την άφιξη ενός επιτυχημένου συγγραφέα που επιθυμεί να λύσει το μυστήριο της εξαφάνισης και να το κάνει βιβλίο. Όλοι ξέρουν περισσότερα από αυτά που ομολόγησαν, όμως κανείς δεν ξέρει τι πραγματικά συνέβη στους τρεις φαροφύλακες. Θα καταφέρει ο άγνωστος αυτός άνδρας να φτάσει στην αλήθεια;

Η Stonex γράφει ένα εντυπωσιακό μυθιστόρημα, μια σαγηνευτική ιστορία μυστηρίου διανθισμένη με πινελιές περιγραφών που ανήκουν στη σφαίρα του μεταφυσικού, ένα βιβλίο γεμάτο μυστικά, παρεξηγήσεις, πληγές, τραυματικά παιδικά χρόνια, φαντάσματα του παρελθόντος, παιχνίδια του μυαλού. 

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τριαντάφυλλα Επί Πιστώσει, Elsa Triolet

Μόνο η νύχτα, John Williams

Ο Ιππόκαμπος, Αντώνης Μυλωνάκης