Πρόσωπα Σε Απόγνωση, Paula Fox






«Πόσο γρήγορα το κέλυφος της ενήλικης ζωής, η σημασία της, είχε τσακιστεί από ένα ξαφνικό γεγονός που ήταν, ταυτόχρονα, αληθινό και επιτακτικό και παράλογο.»

Αρκεί μονάχα μια στιγμή, μερικά μόνο κλάσματα του δευτερολέπτου κι ένα σχεδόν ασήμαντο γεγονός, για να σκάσει η φούσκα της ασφάλειας μέσα στην οποία πιστεύουμε πως ζούμε, να θρυμματιστεί ο μεγεθυντικός φακός μέσα από τον οποίο παρατηρούμε τη ζωή αλλά και τον ίδιο μας τον εαυτό, για να δούμε πλέον τον κόσμο στην πραγματική του διάσταση.

Κάτι τέτοιο συνέβη και με τους ήρωες της Paula Fox, τη Σόφη και τον Ότο Μπένγουντ, ένα άκληρο ζευγάρι  Νεοϋορκέζων με υψηλό εισόδημα και εντελώς εσφαλμένη αντίληψη για τη ζωή τους. Όταν ένα πρωί η Σόφη, στην προσπάθειά της να ταΐσει μια αδέσποτη γάτα, θα καταλήξει με μια δαγκωματιά στο χέρι της, η φούσκα της «τέλειας ζωής» μέσα στην οποία ζούσαν εκείνη κι ο άντρας της, θα σκάσει κι ο κρότος θα είναι τόσο δυνατός που θα τους κάνει να ξυπνήσουν σαν από λήθαργο ετών.

Ο Ότο κι η Σόφη δείχνουν τρομοκρατημένοι μπροστά  στο ενδεχόμενο το ζώο να είναι φορέας λύσσας, κάτι που θα αργήσουν να ανακαλύψουν αφού θα αναβάλλουν μονίμως  μια επίσκεψη στο γιατρό. Στην πραγματικότητα όμως, αυτό που αναβάλλουν οι ήρωες τούτου του βιβλίου, είναι μια βαθιά ενδοσκόπηση των πραγματικών τραυμάτων που κρύβονται μέσα τους κι η αποδοχή της αποτυχίας τους σε όλους τους τομείς.

Οι ήρωες της Fox είναι πρόσωπα σε απόγνωση, αγκιστρωμένα σε ένα κόσμο προνομίων που έχει γίνει θηλιά στο λαιμό τους, απρόθυμα να αντιμετωπίσουν την αλήθεια και την τροπή που έχουν πάρει οι σχέσεις τους, οι φιλικές, οι ερωτικές, οι επαγγελματικές.

Το « Πρόσωπα σε Απόγνωση» είναι ένα έντονα αλληγορικό βιβλίο, με θεατρική σχεδόν γραφή, που καταπιάνεται με θέματα όπως ο ρατσισμός, το ταξικό μίσος, η ζωή κι ο θάνατος κι ο φόβος του πόνου που πολλές φορές φαντάζει μεγαλύτερος από τον ίδιο τον πόνο.

 Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Gutenberg.

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τριαντάφυλλα Επί Πιστώσει, Elsa Triolet

Μόνο η νύχτα, John Williams

Ο Ιππόκαμπος, Αντώνης Μυλωνάκης