Το Παλάτι Του Φεγγαριού, Paul Auster


 

«Μόλις πήδηξα από την άκρη ενός γκρεμού, και τότε, ακριβώς την τελευταία στιγμή, συνέβη ένα εξαιρετικό γεγονός: έμαθα πως υπήρχαν άνθρωποι που με αγαπούσαν.»

Ο πολυγραφότατος Αμερικάνος συγγραφέας Paul Auster, στο «Παλάτι του Φεγγαριού», το οποίο γράφτηκε το 1989 κι ανατυπώθηκε το Νοέμβριο με καινούριο εξώφυλλο από τις εκδόσεις Μετάιχμιο, μας αφηγείται την ιστορία του Μάρκο Στάνλεϊ Φογκ, ενός νεαρού που σαν άλλος Φιλέας Φογκ, σεργιάνισε τους δρόμους της Αμερικής του ’60. Ό ορφανός νέος, αγνώστου πατρός, θα χάσει και τον τελευταίο εν ζωή συγγενή του, τον αγαπημένο του θείο, ο οποίος θα του αφήσει κληρονομιά μονάχα κούτες με αμέτρητα βιβλία.

Το πρώτο μέρος του βιβλίου αφιερώνεται ουσιαστικά στην κατάδυση του ήρωα στη θλίψη και το πένθος, υπερτονίζοντας τη μοναξιά και τη ματαιότητα που τον διέκρινε, ενώ το δεύτερο περιγράφει την ανάδυση του στον κόσμο των ζωντανών, χάρη στους δύο διασώστες του, έναν παλιό συμφοιτητή του και μια νεαρή Κινέζα που αργότερα θα γίνει η σχέση του.

Γραμμένο στο γνώριμο στυλ γραφής του συγγραφέα, το «Παλάτι του Φεγγαριού» είναι ένα βιβλίο γεμάτο συμβολισμούς και παράλληλες ιστορίες μπλεγμένες σε ένα αφηγηματικό γαϊτανάκι. Η ποιητική εκφορά του λόγου, η διττότητα των γεγονότων που λαμβάνουν χώρα στις σελίδες του, καθώς και η ανθρωποκεντρική πλοκή, δε λείπουν ούτε από αυτό το ευφάνταστο μυθιστόρημά του, που μοιάζει με μια σύγχρονη Οδύσσεια ενός ανθρώπου που ψάχνει τις ρίζες του ενώ οι άνθρωποι πατάνε στο Φεγγάρι και τα σπίτια της τότε Αμερικής γεμίζουν τηλεοράσεις.

Πολλοί ήρωες σε αυτό το βιβλίο, πίστεψαν πως αποποιούμενοι τον πλούτο, θα φτάσουν στον ατόφιο πυρήνα της ύπαρξής τους, θα λύσουν το γρίφο σχετικά με το νόημα της ζωής. «Το Παλάτι Του Φεγγαριού» είναι ένα βιβλίο για το χάος και την αταξία, για τη μοίρα και τις συμπτώσεις αλλά και για το πώς η τέχνη είναι για κάποιους ο μόνος δρόμος για να βγουν από το σκοτάδι στο φως.

Απλώς υπέροχο!

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο.

 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τριαντάφυλλα Επί Πιστώσει, Elsa Triolet

Μόνο η νύχτα, John Williams

Ο Ιππόκαμπος, Αντώνης Μυλωνάκης