Αυτό Είναι Ευτυχία, Νάιαλ Ουίλιαμς

 




«…υπάρχουν στιγμές, όχι όλες,[…],που μπορείς πάνω τους να σταθείς, να σταματήσεις ό,τι κάνεις για μια στιγμή, όσο διαρκεί ένα καρδιοχτύπι, και, ανεξαρτήτως του συμβαίνει μες στο μυαλό σου ή στην καρδιά σου, να πεις Αυτό είναι Ευτυχία, λόγω της απλής αλήθειας ότι είσαι ζωντανός και μπορείς να το πεις.»

Αφηγητής αυτού του πανέμορφου βιβλίου, ο ηλικιωμένος πλέον Νόελ Κρόου ή Νόου, ο οποίος δίνει τη σκυτάλη στον έφηβο εαυτό του, ώστε να ξαναζωντανέψει μέσα από την αφήγησή τους ένα μαγικό ταξίδι ζωής. Άλλοτε με τη σοφία  που διακρίνει έναν άνδρα στη δύση της ζωής του κι άλλοτε με τη δίψα για ζωή να έχει διαποτίσει κάθε πόρο του νεανικού του κορμιού, ο Νόου ταξιδεύει νοερά πίσω στο χρόνο, στη Φάχα του ΄50, σε ένα Ιρλανδικό χωριό, όπου κατέλυσε μετά το θάνατο της μητέρας του.

Ο έφηβος Νόου, θα φτάσει στο σπίτι των παππούδων και θα προσπαθήσει να συμβαδίσει με τις νόρμες του χωριού αλλά και  τους νέους ρυθμούς ζωής που αυτό επιβάλλει, ώσπου ένας αινιγματικός άνδρας θα κάνει την εμφάνισή του ως ο νέος νοικάρης τους. Υποτίθεται πως ο Κρίστυ, έχει φτάσει στο χωριό για να εργαστεί στα έργα ηλεκτροδότησής του. Η αλήθεια όμως, είναι άλλη.

Τους δυο άνδρες θα συνδέσει μια βαθιά φιλία και μέσα από τις συζητήσεις αυτού του ετερόκλητου διδύμου, θα ξεδιπλωθεί μια συγκινητική ιστορία λύτρωσης και συγχώρεσης γεμάτη αποστάγματα ζωής, κεντημένα με τις πιο όμορφες λέξεις. Το φως που τελικά θα φτάσει στη Φάχα, ισοδυναμεί ουσιαστικά με το φως που έφερε στη ζωή των πρωταγωνιστών η συνύπαρξη με αυτό τον ξένο.

Έντονα ατμοσφαιρικό, γεμάτο μυρωδιές κι εικόνες, με διαλόγους που αναβλύζουν αστείρευτο χιούμορ, άλλοτε μελαγχολικό κι άλλοτε αφόρητα λυρικό, το βιβλίο «Αυτό είναι Ευτυχία» σε πονάει με την ομορφιά του.

Αυτό είναι Ευτυχία.

Αυτό είναι λογοτεχνία.

Αυτό είναι ένα από τα ομορφότερα βιβλία που έχω διαβάσει στη ζωή μου.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τριαντάφυλλα Επί Πιστώσει, Elsa Triolet

Μόνο η νύχτα, John Williams

Ο Ιππόκαμπος, Αντώνης Μυλωνάκης