Αρχίζουμε Από το Τέλος, Chris Whitaker



Στα δικά μου μάτια, ένα καλό βιβλίο είναι αυτό, στο οποίο ανυπομονώ να επιστρέψω όταν η καθημερινότητα κι οι υποχρεώσεις της με κρατούν μακριά του για κάποιες ώρες. Είναι εκείνο το βιβλίο, που οι ήρωές του θα ήθελα να είναι φίλοι μου στην πραγματική ζωή, να μπορώ να τους πάρω τηλέφωνο και να μου πουν τα νέα τους.

Στην προκειμένη περίπτωση, αυτό θα γινόταν μόνο αν υπήρχε ένα τηλέφωνο-χρονομηχανή, μιας κι οι ήρωες του συγκεκριμένου βιβλίου είναι μέρος μιας αληθινής ιστορίας που έλαβε χώρα το μακρινό 1931, στην καρδιά του Μονάχου, όταν ο Χίτλερ δεν είχε ακόμη τελέσει τις θηριωδίες που έχουν άρρηκτα συνδεθεί με το όνομά του. Ή μήπως αυτή η ιστορία αποτέλεσε την αρχή του κακού;

H εικοσάχρονη Γερμανίδα Γκέλυ Ράουμπαλ, υπήρξε στην πραγματικότητα ανιψιά του Αδόλφου Χίτλερ, μες την οποία συζούσε στο υπερπολυτελές διαμέρισμα του στο Μόναχο, καθώς, όπως ισχυριζόταν ο ίδιος, την είχε «υπό την προστασία του». Τον Σεπτέμβριο του 1931, η Γκέλυ θα βρεθεί νεκρή μέσα σε αυτό το σπίτι κι ο θάνατος της θα θεωρηθεί αρχικά αυτοκτονία.




Έχοντας διαβάσει και δει σχετικά ντοκιμαντέρ με την ιδιάζουσα σχέση του Χίτλερ με την ανιψιά του και τον μυστηριώδη θάνατό της, αυτό το βιβλίο μου εξήψε το ενδιαφέρον από τις πρώτες κιόλας σελίδες του, κρατώντας το αμείωτο ως το τέλος. Οι δύο κεντρικοί του ήρωες, ο μοναχικός Ζάουερ κι ο χιουμορίστας Μούττι, ήταν το δίδυμο των ερευνητών που κλήθηκε να  διαλευκάνει την υπόθεση και να εντοπίσει τα κίνητρα πίσω από τη φερόμενη αυτοκτονία του κοριτσιού, μόνο που για να συμβεί αυτό, έπρεπε να υπερπηδήσουν πολλά εμπόδια και να καταφέρουν κι οι ίδιοι να μείνουν ζωντανοί ως το τέλος.

Μικρά κεφάλαια, ολοζώντανοι διάλογοι, καταιγιστική δράση και σφιχτοδεμένη πλοκή, αληθοφανείς ήρωες και ιστορικά στοιχεία αναμεμειγμένα με μυθοπλασία, είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που διακρίνουν το ντεμπούτο του Ιταλού συγγραφέα και το καθιστούν ένα βιβλίο που δεν θα μπορείτε να αφήσετε από τα χέρια σας!



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τριαντάφυλλα Επί Πιστώσει, Elsa Triolet

Μόνο η νύχτα, John Williams

Ο Ιππόκαμπος, Αντώνης Μυλωνάκης