Χρυσό Παιδί, Claire Adam

 




Το πρώτο συγγραφικό εγχείρημα της συγγραφέως Claire Adam, μας μεταφέρει στη μακρινή Νότια Καραϊβική και συγκεκριμένα στο νησί Τρινιντάντ, όπου και διαδραματίζεται η ιστορία αυτού του βιβλίου. Κεντρικοί ήρωες είναι τα μέλη της οικογένειας Ντιγιάλσινγκ, ο Κλάιντ κι η σύζυγός του Τζόι , καθώς και τα δίδυμα αγόρια τους, Πίτερ και Πολ.

Μια ζεστή κι υγρή νύχτα, ο δεκατριάχρονος Πολ εξαφανίζεται. Πρόκειται για το λιγότερο «προικισμένο» -κατά τη γνώμη όλων-παιδί της οικογένειας, ένα παιδί που γεννήθηκε με ιδιαιτερότητες (ή μπορεί και όχι;), εξαιτίας μιας ατυχίας που έλαβε χώρα κατά τη γέννησή του.

Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου, η συγγραφέας μας μεταφέρει στην άγρια βλάστηση του αγροτικού Τρινιντάντ, για να ακολουθήσουμε τα χνάρια των πρώτων χρόνων ζωής των διδύμων, αλλά και να γνωρίσουμε σε βάθος τους υπόλοιπους ήρωες του βιβλίου, που εμπλέκονται έμμεσα ή άμεσα με την εξαφάνιση του μικρού Πολ. Το γεγονός ότι η ίδια η συγγραφέας κατάγεται από το συγκεκριμένο νησί, της έδωσε το πλεονέκτημα να αναπαραστήσει με μεγάλη γλαφυρότητα το κλίμα εκείνης της εποχής, την αναρχία που βασίλευε στους δρόμους του νησιού, την ελλιπή αστυνόμευση και την παρουσία σκύλων που λειτουργούσαν σαν φύλακες-προστάτες, όσο η εγκληματικότητα βρισκόταν στο ζενίθ της.

Ωστόσο η συγγραφέας δεν μένει μόνο σε αυτό, αλλά προχωρά σε μια βαθιά σκιαγράφηση των ηρώων της, καθώς η αφηγηματική πολυφωνία του βιβλίου της, δίνει στο αναγνώστη τη δυνατότητα να αφουγκραστεί τον ίδιο τον αγνοούμενο, τον ρατσισμό που βίωνε ως παιδί με ιδιαιτερότητες αλλά και το άγχος που τον διακατείχε κάθε φορά που τον παρακινούσαν να φερθεί «φυσιολογικά», ειδάλλως θα κατέληγε σε κάποιο ίδρυμα.

Το «Χρυσό Παιδί» είναι μια ιστορία γεμάτη στερεοτυπικά ανδρικά πρότυπα, ειπωμένη έτσι ώστε να καυτηριάσει τη λανθασμένη τάση κάποιων γονιών να κάνουν προβολή των δικών τους φιλοδοξιών πάνω στα παιδιά τους, ανεξάρτητα από το τι τα ίδια επιθυμούν, ένα βιβλίο για την απληστία, τη διαφθορά και το βαθιά σάπιο σύστημα αξιών κάποιων ανθρώπων.

Τι περικλείει τελικά ο όρος "οικογένεια"; Ως που μπορεί να φτάσει κάποιος για να προστατέψει την οικογένεια του κι ως που για να τη βλάψει; Πώς συμπεριφερόμαστε στους ανθρώπους που παρεκλίνουν από τα πρότυπα που μας έχει επιβάλλει η κοινωνία και πώς θα έπρεπε στα αλήθεια να συμπεριφερόμαστε; Σε αυτά και σε ακόμη μια πλειάδα ερωτημάτων απαντά το μυθιστόρημα της Claire Adam, το οποίο, μεταμφιεσμένο σε αστυνομικό μυθιστόρημα, αποτελεί εφαλτήριο για κοινωνικό σχολιασμό και γεννά έντονο προβληματισμό σε όσους επιλέξουν να το διαβλασουν.

Αναζητήστε το.

 

 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τριαντάφυλλα Επί Πιστώσει, Elsa Triolet

Μόνο η νύχτα, John Williams

Ο Ιππόκαμπος, Αντώνης Μυλωνάκης