Μπέρδεμα στο Χάρλεμ, Colson Whitehead

 

Πώς να πείσεις ότι δε θέλεις μπερδέματα, όταν πάντοτε, λόγω χρώματος, είσαι ο νούμερο ένα ύποπτος γι’αυτά; Σε αυτό ακριβώς καλείται να απαντήσει ο Ρέι ΚάρνεΪ , ο κεντρικός ήρωας του βιβλίου, ένας μαύρος πωλητής μεταχειρισμένων επίπλων στην καρδιά του Χάρλεμ κάπου στο 1950. Όταν ο «υπνωτιστής» ξάδελφος του, Φρέντι, που πάντα οδηγούσε τον Ρέι σε μπλεξίματα από τα παιδικά τους ακόμα χρόνια, τον μπλέξει εν αγνοία του σε μια μεγάλη ληστεία του ξενοδοχείου Theresa- σημείο αναφοράς των ευκατάστατων μαύρων- τότε ο Ρέι θα προσπαθήσει μάταια να απεμπλακεί και να προστατέψει τόσο τη μικρή του επιχείρηση, όσο και την πολύτιμή του οικογένεια.

Και μπορεί η ληστεία να ήρθε σε πέρας σχεδόν αναίμακτα, όμως μέσα στη λεία υπήρχαν και τα κοσμήματα της αγαπημένης ενός διάσημου μαφιόζου της περιοχής, ο οποίος πουλούσε προστασία στον εν λόγω ξενοδοχείο και ξέρετε, οι μαφιόζοι δεν αστειεύονται.




Ολόκληρο το βιβλίο θα μπορούσε να περιγραφεί ως ένα ανελέητο κυνηγητό ανάμεσα στον Ρέι και το πεπρωμένο του, καθώς εκείνη η μοιραία ληστεία θα τον φέρει σε επαφή με όλη την αφρόκρεμα του υποκόσμου. Από τις σελίδες του Whitehead θα παρελάσουν ληστές, κλεπταποδόχοι, μαστροποί και πόρνες, μεγαλέμποροι ναρκωτικών, βαποράκια, μπράβοι, διεφθαρμένοι αστυνομικοί και πολιτικοί και στην πλάτη του Ρέι θα στηθούν πλεκτάνες και πολιτικά παιχνίδια, εγκλήματα και ληστείες που σε άλλες θα λάβει μέρος και άλλες θα τις αγνοεί παντελώς.

Ο συγγραφέας χτίζει ένα χορταστικό, πολύπλοκο, οξυδερκές κι αστείο μυθιστόρημα με πολλές κοινωνικές προεκτάσεις, με έναν κεντρικό ήρωα που μοιάζει να παραπαίει ανάμεσα στον άνδρα που πίστευε ότι άξιζε να είναι και σε αυτόν που φοβόταν ότι είχε γίνει λόγω καταγωγής, χρώματος και μάλλον γονιδίων, αφού ο πατέρας του υπήρξε διαβόητος γκάνγκστερ της περιοχής. Το μπέρδεμα βρίσκεται κυρίως μέσα του κι όχι στους πολύβουους δρόμους του Χάρλεμ- που κατάφερε να απεικονίσει με αξιοσημείωτη ζωντάνια- όπου βασίλευε η αναρχία κι η αστυνομική βία ήταν στο ζενίθ της.

Ένα βιβλίο για τη φυλή, την ταυτότητα και την εξουσία που αξίζει να διαβαστεί από όλους.

 



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τριαντάφυλλα Επί Πιστώσει, Elsa Triolet

Μόνο η νύχτα, John Williams

Ο Ιππόκαμπος, Αντώνης Μυλωνάκης