Love Me Tender, Constance Debre

 

«Ποιος είναι αυτός ο θεόμουρλος κόσμος στον οποίο ζω; 

Αυτός ο κόσμος όπου η αγάπη μετατρέπεται 

σε σιωπή χωρίς καν το θάνατο;»




Στο πρώτο της μυθιστόρημα που μεταφράζεται στα ελληνικά, η Γαλλίδα συγγραφέας Constance Debre ουσιαστικά αυτοβιογραφείται, μιλώντας με ωμή ειλικρίνεια για την τροπή που πήρε η ζωή της από τη στιγμή που εγκατέλειψε τον επί είκοσι χρόνια σύντροφο της και πατέρα του οκτάχρονου γιου της Πωλ, για να ζήσει ελεύθερη και να κυνηγήσει τα όνειρά της.

Η συγγραφέας παραιτήθηκε από τη δικηγορία για να γράψει ένα βιβλίο, άρχισε να έχει ερωτικές σχέσεις με  γυναίκες, να τρώει από τα σκουπίδια, να μεταπουλά τα βιβλία της για να ανταπεξέλθει οικονομικά, αλλά δεν έπαψε ποτέ να αγαπά το γιο της και να επιθυμεί την επαφή μαζί του, κάτι που κατέστη αδύνατον για μεγάλο χρονικό διάστημα, αφού ο πρώην σύζυγός της, την κατηγόρησε για μια σωρεία εγκληματικών πράξεων- η αιμομιξία κι η παιδοφιλία ήταν κάποιες από αυτές- με απώτερο σκοπό να κόψει κάθε γέφυρα επικοινωνίας μητέρας και γιου.




Για την Debre, η ομοφυλοφιλία δεν είναι μια απλή ανασύσταση της σεξουαλικής της ταυτότητας, αλλά η ενσάρκωση της ίδιας της ελευθερίας, αφού αυτή συνεπάγεται μια ζωή χωρίς ταμπού και κοινωνικές επιταγές. Ωστόσο στο βιβλίο της κάνει σαφή τη ρήξη μεταξύ της μητρότητας και της ομοφυλοφιλίας της, όπως αυτή τη βίωσε, χωρίς να μπορεί να κατανοήσει γιατί το να είναι ομοφυλόφιλη αναγκαστικά συνεπάγεται το να πάψει να είναι μητέρα.

Μέσα από τη λιτή και συνάμα ωμή αφήγησή της, η συγγραφέας παρουσιάζεται αμετακίνητη, αγέρωχη, βαθιά συνειδητοποιημένη για την  επιλογή της, ωστόσο αντιλαμβάνεται πως ενώ κατόρθωσε να διαμορφώσει τη ζωή της έτσι ώστε να ζει ελεύθερη, το κενό του γιου της παραμένει ανεκπλήρωτο, γεγονός που εντείνεται με τη συναναστροφή της με άλλα παιδιά…μια ηχηρή υπενθύμιση ενός δυσβάσταχτου πόνου που πασχίζει να ξεπεράσει.





Το “Love me tender” είναι ένα συγκλονιστικό βιβλίο για τη σεξουαλική ταυτότητα, τη μητρότητα, τη δικαιοσύνη, την αγάπη και τις αμέτρητες μορφές της, για το κόστος του να ζεις ελεύθερος με κάθε τίμημα.

 

 

 

 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τριαντάφυλλα Επί Πιστώσει, Elsa Triolet

Μόνο η νύχτα, John Williams

Ο Ιππόκαμπος, Αντώνης Μυλωνάκης