Η ΠΙΟ ΜΥΣΤΙΚΗ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ, ΜΟΧΑΜΕΝΤ ΜΠΟΥΓΚΑΡ ΣΑΡ


Το τέταρτο μυθιστόρημα του Γαλλο-Σενεγαλέζου συγγραφέα Μοχάμεντ Μπουγκαρ Σαρ με τίτλο «Η πιο μυστική μνήμη των ανθρώπων», βραβεύτηκε το 2021 με το βραβείο Goncourt, καθιστώντας τον με αυτόν τον τρόπο τον πρώτο συγγραφέα της Υποσαχάριας Αφρικής που καταφέρνει να αποσπάσει τη σημαντικότερη λογοτεχνική διάκριση της Γαλλίας.

Το βιβλίο του Μπουγκαρ Σαρ είναι εμπνευσμένο από την πραγματική ιστορία του συγγραφέα Γιάμπο Ουολογκεν, ενός συγγραφέα που απέσπασε διθυραμβικές κριτικές για το πρώτο του βιβλίο – το οποίο ο Σαρ διάβασε σε νεαρή ηλικία και στάθηκε αφορμή για να ανάψει μέσα του η φλόγα της συγγραφής- αργότερα όμως κατηγορήθηκε για λογοκλοπή και χάθηκε κυριολεκτικά από προσώπου γης.

 «Η πιο μυστική μνήμη των ανθρώπων» περιστρέφεται γύρω από ένα σπάνιο βιβλίο, γραμμένο το 1938 από έναν μυστηριώδη συγγραφέα με το όνομα Τ.Σ.Ελιμάν- το alter ego του Ουολογκεν αλλά και του ίδιου του Σαρ- με τον ακόμη πιο μυστηριώδη τίτλο «Ο λαβύρινθος του απάνθρωπου», ένα αντίγραφο του οποίου θα πέσει στα χέρια του νεαρού Σενεγαλέζου συγγραφέα Ντιεγκαν Λατύρ Φέιγ. Η ανακάλυψη της τύχης του Ελιμάν, ο οποίος εξαφανίστηκε μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε περί λογοκλοπής στο έργο του, θα γίνει εμμονή για τον νεαρό συγγραφέα που θα επιδοθεί σε ένα ανελέητο κυνήγι ανεύρεσης της αλήθειας.

Το βιβλίο του Σαρ είναι ένα φιλόδοξο λογοτεχνικό έργο που διέπεται από έντονη διακειμενικότητα. Οι πολλαπλοί αφηγητές, ο μακροπερίοδος λόγος κι η δαιδαλώδης αφήγηση της ιστορίας που εκτείνεται σε παρελθόν και παρόν και ξεκινά από τη Σενεγάλη, διασχίζει το Παρίσι και την Αργεντινή και φτάνει ως το Άμστερνταμ, συνθέτουν ένα έντονα αλληγορικό μυθιστόρημα για την τέχνη, την έμπνευση αλλά και την ίδια τη λογοτεχνία.

Η γαλλική γλώσσα που συμπορεύεται με την Αφρικανική κουλτούρα, δημιουργεί ένα αναμφίβολα ευρηματικό μυθιστόρημα υψηλών αξιώσεων που απαιτεί την πλήρη αφοσίωση και συγκέντρωση του αναγνώστη,  ένα έντονα «ενεργειακό» μυθιστόρημα που σε μαγνητίζει και σε τραβά στο λαβύρινθο που ο ίδιος ο συγγραφέας έπλασε γι’αυτόν κι από τον οποίο θα βγει μαγεμένος, ολοκληρώνοντάς την ανάγνωσή του.

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τριαντάφυλλα Επί Πιστώσει, Elsa Triolet

Μόνο η νύχτα, John Williams

Ο Ιππόκαμπος, Αντώνης Μυλωνάκης