Οι κίνδυνοι Του Να Καπνίζεις Στο Κρεβάτι, Μαριάνα Ενρίκες

 

Σε χορταριασμένες αυλές σπιτιών, κλειστοφοβικά διαμερίσματα, στοιχειωμένα ξενοδοχεία, ερειπωμένα λατομεία και σκοτεινά πηγάδια. Από τις υποβαθμισμένες φτωχογειτονιές της Αργεντινής ως τα παρακμιακά στενοσόκακα της Βαρκελώνης. Εκεί μας ταξιδεύουν οι δώδεκα ιστορίες που συνθέτουν αυτή τη συλλογή διηγημάτων της Αργεντίνας συγγραφέως Μαριάνα Ενρίκες, μια συλλογή που συνομιλεί με τις κλασικές ιστορίες τρόμου, προσαρμοσμένες όμως στη σύγχρονη πραγματικότητα, που φαντάζει πιο δυσοίωνη από ποτέ.


Οι ήρωες της Ενρίκες, ως επί το πλείστον γυναίκες, είναι αγέννητα μωρά που ταξιδεύουν σε βαλίτσες, νεκρά παιδιά κι ακέφαλα πτώματα, μάγισσες κι εγκλωβισμένα πνεύματα σε κορμιά που αποσυντίθενται, έφηβοι που αυτοτραυματίζονται κι αρτίστες που αυτοκτονούν.



Μέσα από τις γλαφυρές, ολοζώντανες περιγραφές της Ενρίκες, ξεπηδούν γκοτέσκες εικόνες που φωτίζουν τις πιο σκοτεινές εκφάνσεις της ανθρώπινης ιδιοσυγκρασίας. Οι ήρωές της ενσαρκώνουν το κακό κάθε μορφής, παράγουν και υφίστανται βία, αντιπροσωπεύουν την αστική αθλιότητα, βιώνουν ταπεινώσεις και παραισθήσεις και φλερτάρουν με την παράνοια.

Τα διηγήματα της Ενρίκες εξερευνούν τα πιο ποταπά ανθρώπινα συναισθήματα, την εκδίκηση, το φθόνο, το μίσος. Παρουσιάζουν στρεβλούς αντικατοπτρισμούς της μητρότητας και της  οικογένειας. Ιχνηλατούν το κακό που παραμονεύει στην καθημερινότητά μας και σκιαγραφούν τις αμέτρητες μορφές του. Την παράνοια, την τρομοκρατία, τη φίμωση, την κοινωνική απομόνωση, τη μοναξιά.

Τα διηγήματα της Ενρίκες συνιστούν μια συγκλονιστική κατάβαση στο ερεβώδες «μέσα μας», εκεί όπου οι κίνδυνοι του να καπνίζεις στο κρεβάτι διαλύονται όπως οι τολύπες του καπνού ενός τσιγάρου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τριαντάφυλλα Επί Πιστώσει, Elsa Triolet

Μόνο η νύχτα, John Williams

Ο Ιππόκαμπος, Αντώνης Μυλωνάκης