Όνειρα Τρένων, Ντένις Τζόνσον


 

Η ζωή του Ρόμπερτ Γκρέινιερ μοιάζει να ξεκινά στα έξι του χρόνια, πάνω στις γραμμές ενός τρένου, όταν θα ξεκινήσει από τη Γιούτα του Καναδά, μιλώντας  μόνο γαλλικά, για να φτάσει μετά από οκτώ ημέρες στα συγγενικά πρόσωπα που θα τον μεγαλώσουν, αφού γονείς δε γνώρισε ποτέ. Έκτοτε, ολόκληρη η ζωή του θα είναι ένα ασταμάτητο δρομολόγιο τρένου με πολλές στάσεις, αλλά λιγοστούς σταθμούς. Με πολλούς επιβάτες, αλλά κανέναν που να φτάνει μαζί του ως το τέλος.

Η σπαραχτική νουβέλα του Ντένις Τζόνσον έχει κεντρικό ήρωα έναν άνδρα που δούλεψε σαν εργάτης στην κατασκευή σιδηροδρόμων στην Αμερική των αρχών του 20ου αιώνα, ερωτεύτηκε και παντρεύτηκε ένα κορίτσι που γνώρισε σε μια Κυριακάτικη λειτουργία, έχτισε για ‘κείνη και την κορούλα τους μια καλύβα στην καρδιά του δάσους, ώσπου μια πυρκαγιά εκτροχίασε δια παντός το τρένο της ζωής του και τον έβγαλε από τις ράγες της ευτυχίας που είχε καταφέρει να αγγίξει έστω για λίγο.

Με μια αφήγηση που ακροβατεί ανάμεσα στο όνειρο και την σκληρή πραγματικότητα, ο Τζόνσον υφαίνει την συγκινητική ιστορία ενός άντρα που μοιάζει να τον προσπερνά η ζωή, όσο εκείνος βυθίζεται σε ένα βουβό πόνο που τον οδηγεί στην πλήρη απομόνωση. Ο Ρόμπερτ θα γίνει ένα με τη φύση που τον περιβάλλει, θα γίνει μάρτυρας ανθρώπινων δραμάτων παράλληλα με το προσωπικό δράμα που ο ίδιος βιώνει. Κι όσο η ζωή του θα ακολουθεί φθίνουσα πορεία, το ίδιο θα κάνει κι η φύση που τον περιβάλλει, το δάσος που για χρόνια τον περίθαλψε στα σπλάχνα του.

Μια μελαγχολική, αιθέρια, σχεδόν μεταφυσική νουβέλα για την απομυθοποίηση του «Αμερικανικού ονείρου» με πρωταγωνιστή  έναν άνθρωπο που έζησε με τα φαντάσματα των αγαπημένων του που γέννησαν οι στάχτες και κάποια θολά θραύσματα χαμένης ευτυχίας, εξημέρωσε τη μοναξιά του, συμφιλιώθηκε με τη ζωώδη πλευρά του, αγκάλιασε τη μοίρα του κι έσβησε, ακούγοντας τον ασθμαίνοντα ήχο μια τρενομηχανής που ξεμακραίνει, χωρίς να τον περιμένει.

Ένα μικρό διαμάντι.

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τριαντάφυλλα Επί Πιστώσει, Elsa Triolet

«Hercht 007769» Λάσλο Κρασναχορκάι

Το Πνεύμα Των Γονιών Μου Εξακολουθεί Να ανυψώνεται Μέσα Στη Βροχή, Patricio Pron