Μαστρο-Τζεπετο, Fabio Stassi

 

Το τελευταίο, σπαραχτικό μυθιστόρημα του Ιταλού συγγραφέα Fabio Stassi με τίτλο «Μαστρο-Τζεπέτο», μου έφερε ξανά στο νου την τραγική ιστορία της Δήμητρας της Λέσβου, μιας τρανς γυναίκας που έγινε ευρύτερα γνωστή για τη μεγάλη, ανιδιοτελή συμβολή της στη φροντίδα των προσφύγων που έφταναν στο νησί της αλλά και για τη μυστηριώδη εξαφάνισή της, η οποία εξιχνιάστηκε μήνες μετά, όταν τα δακτυλικά της αποτυπώματα ταίριαξαν με εκείνα του ανθρώπου που είχε παρασυρθεί από τις ρόδες ενός ασυνείδητου οδηγού, με αποτέλεσμα το πτώμα να καταλήξει στα αζήτητα. Η Δήμητρα επιθυμούσε μονό να ζει ελεύθερη κι όσο σκοτάδι ξερνούσε πάνω της ο περίγυρός της, εκείνη το μεταβόλιζε σε φως, είχε όμως την ατυχία να γεννηθεί διαφορετική σε ένα κόσμο που επικρατεί το κακό. Κι έτσι το σκοτάδι την κατάπιε.

Ένας τέτοιος περιθωριοποιημένος άνθρωπος είναι κι ο Μαστρο-Τζεπέτο, ο κεντρικός ηρωας του βιβλίου του Stassi, ο οποίος, ορμώμενος από την  κλασσική ιστορία του Πινόκιο, στρέφει εδώ τον προβολέα στον λιγότερο προβεβλημένο ήρωα του παιδικού παραμυθιού. Ο Τζεπέτο, ένας ηλικιωμένος ξυλουργός που ζει ολομόναχος σε μια σπηλιά ενός απομακρυσμένου χωριού στα Απέννινα Όρη, αποτελεί αντικείμενο χλεύης από τους συντοπίτες του και θεωρείται ο τρελός του χωριού, ζώντας αποκλεισμένος απ΄όλους κι επιθυμώντας βαθιά μόνο ένα πράγμα. Ένα δικό του παιδί. Μια καλοστημένη φάρσα που θα στηθεί εις βάρος του, θα τον οδηγήσει σε μια ξέφρενη αναζήτηση του χαμένου του γιου και θα τον φέρει αντιμέτωπο με το σκληρότερο πρόσωπο των ανθρώπων.

Η ιστορία που έπλασε ο Stassi, είναι ουσιαστικά μια αλληγορία που συνιστά καυστική αναπαράσταση της σημερινής κοινωνίας, αυτής που μαστίζεται από την απληστία, τον φθόνο και την αλαζονεία, αποβάλλει καθετί διαφορετικό, περιθωριοποιεί οποιονδήποτε δε χωρά στα καλούπια της. Η ιστορία του Τζεπέτο θυμίζει στον αναγνώστη πως, δυστυχώς, οι κακοί των παραμυθιών μας ακολουθούν και στην ενήλικη ζωή μας και το happy end είναι κάθε άλλο παρά δεδομένο.

Λυρικό, τρυφερό, σχεδόν ποιητικό μα και συνάμα σκληρό και μελαγχολικό, το βιβλίο του Stassi είναι η ιστορία όλων των περιθωριοποιημένων αυτού του άδ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τριαντάφυλλα Επί Πιστώσει, Elsa Triolet

Μόνο η νύχτα, John Williams

Ο Ιππόκαμπος, Αντώνης Μυλωνάκης