Μελίνα, Γιάννης Σκαραγκάς

 



«Όλοι πεθαίνουμε κάποτε, αλλά σε κάποιους δεν το συγχωρείς. Τους ταιριάζει τόσο πολύ η ζωή, που είναι σαν να ξεπουλήθηκαν όσο όσο για κάποιο αντάλλαγμα που δε θα μάθεις».



Ο πολυγραφότατος Γιάννης Σκαραγκάς, επιστρέφει στα ελληνικά λογοτεχνικά δρώμενα, αυτή τη  φορά με την μυθιστορηματική βιογραφία της μεγάλης Ελληνίδας ηθοποιού Μελίνας Μερκούρη, μιας προσωπικότητας άρρηκτα συνδεδεμένης τόσο με τον πολιτισμό όσο και με την πολιτική ιστορία της χώρας μας.

Κάθε κεφάλαιο του βιβλίου ισοδυναμεί με μια μικρή ψηφίδα της πολύχρωμης προσωπογραφίας που συνθέτει η έμπειρη πένα του συγγραφέα. Ο Σκαραγκάς σκιαγραφεί το πορτρέτο μιας πολυδιάστατης προσωπικότητας, μιας ξεχωριστής γυναίκας που επιθυμούσε να ζει ελεύθερη κι ανένταχτη, παρά τους κοινωνικούς και πολιτικούς περιορισμούς της εποχής.



Ο Σκαραγκάς τοποθετεί την αφήγησή του λίγες στιγμές πριν ο θάνατος κλείσει για πάντα τα υπέροχα, μελαγχολικά μάτια της ηθοποιού, με μοναδική αφηγήτρια την ίδια, η οποία απευθυμώμενη στους αναγνώστες, κάνει έναν απολογισμό της πολυτάραχης ζωής της, αρχής γενομένης από τα παιδικά της χρόνια.



Η Μελίνα απεκδύεται την Μερκούρη κι επιστρέφει στη γήινη υπόστασή της, μιλώντας για όλα εκείνα που τη σημάδεψαν. Τα πρώτα της βήματα στον κινηματογράφο, τη γνωριμία της με σημαίνουσες προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών όλου του κόσμου, το Φεστιβάλ των Καννών και την «Στέλλα», για τους έρωτές της και τον γάμο της με τον μεγάλο Ζιλ Ντασέν.

Η ζωή της πλάι στον επιτυχημένο σκηνοθέτη, η μετακόμισή τους στην Αμερική, η εξορία κι ο Κομμουνισμός, η καταξίωσή της στις ΗΠΑ αλλά και το αβάσταχτο συναίσθημα του να ζει μακριά από τη χώρα της που τόσο αγαπούσε, είναι επίσης κάποια από τα γεγονότα με τα  οποία έρχεται σε επαφή ο αναγνώστης, γεγονότα ειπωμένα από την σκοπιά μιας γυναίκας που υπηρέτησε αμέτρητους ρόλους τόσο στη ζωή όσο και στο σανίδι.


Η «Μελίνα» είναι ένα βιβλίο για μια ακούραστη αγωνίστρια με σφιγμένη γροθιά και γδαρμένη φωνή, για μια γυναίκα θρύλο που ακόμη και σήμερα αποτελεί πηγή έμπνευσης και θαυμασμού.

 

 

 

 

 

 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τριαντάφυλλα Επί Πιστώσει, Elsa Triolet

Μόνο η νύχτα, John Williams

Ο Ιππόκαμπος, Αντώνης Μυλωνάκης