Ο Ιππόκαμπος, Αντώνης Μυλωνάκης

 





«Είχαν δίκιο  λοιπόν οι δάσκαλοι, η μνήμη είναι αρρώστια. Τρώει ό,τι βρει κι αφήνει για το τέλος τα μάτια. Κάθε επίσκεψη στο  παρελθόν, στοίχιζε κι από λίγη ζωή».








Ο ιππόκαμπος, βρίσκεται εσωτερικά στον κροταφικό λοβό κι είναι εκείνο το μέρος του εγκεφάλου που εμπλέκεται στον σχηματισμό της μνήμης και των έλεγχο των συναισθημάτων. Κι είναι αυτές οι δύο έννοιες, η μνήμη και τα συναισθήματα, οι βασικοί αφηγηματικοί άξονες αυτής εδώ της ιστορίας με κεντρική ηρωίδα την δεκαεξάχρονη Άλις Γουόντερ, μια ηρωίδα εμπνευσμένη από την Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων, aka Alice in Wonderland.

Βρισκόμαστε σε έναν τόπο άγνωστο και άχρονο, ο οποίος έχει πληγεί από μια ακτινοβολία υπεύθυνη για την δημιουργία τοξικών δακρύων, που έχει σαν αποτέλεσμα την τύφλωση. Οι άνθρωποι απαγορεύεται να έχουν συναισθήματα οποιουδήποτε είδους, γι’αυτό φροντίζουν να καταναλώνουν σε καθημερινή βάση ροζ χάπια λήθης. Ό,τι βιώνεται, αυτόματα ξεχνιέται. Έτσι διασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία κι η τήρηση κανόνων της Νέας Εποχής. Όταν όμως η δεκαεξάχρονη Άλις θα ταξιδέψει στη γενέτειρα της μητέρας της για να παραστεί στην κηδεία της, θα αντιληφθεί κάτι τρομακτικό. Τη δύναμη της μνήμης.

Τι θα ήμασταν άλλωστε χωρίς τις αναμνήσεις μας;

Ο Αντώνης Μυλωνάκης  γράφει μια έντονα αλληγορική νουβέλα, βγαλμένη απ’τα χειρότερα δυστοπικά σενάρια που μπορεί να πλάσει ανθρώπινος νους, για να μιλήσει, κατά τη γνώμη μου, για την αποξένωση των ανθρώπων στη σύγχρονη εποχή, τη λογοκρισία και τη φίμωση της τέχνης αλλά και την υπόκωφη καταστρατήγηση των ανθρώπινων ελευθεριών.

Έντονα συμβολικό, το βιβλίο αυτό εξαίρει την αποστασία ενάντια στην υποταγή των μαζών, των εξοστρακισμό του «διαφορετικού» για τη διατήρηση της ομοιομορφίας και μας καλεί να διατηρήσουμε την ανθρωπιά μας με κάθε τίμημα. Να ακούσουμε την φωνή του καλού που υπάρχει μέσα μας και να διατηρήσουμε πάση θυσία ζωντανό τον ιππόκαμπο του νου μας, όπως συνέβη και στον βυθό της Άλις.

Ένα πρωτότυπο βιβλίο που διαβάζεται απνευστί και γεννά προβληματισμούς για την πορεία του ανθρώπινου είδους.

 Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

Βρείτε το εδώ

 

 

 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τριαντάφυλλα Επί Πιστώσει, Elsa Triolet

Μόνο η νύχτα, John Williams