Ανάμισης Ντενεκές, Γιάννης Μακριδάκης

 


Το 2006, ο 35χρόνος μαθηματικός, Γιάννης Μακριδάκης, δένει πρόχειρα τα μακριά του μαλλιά, παίρνει ένα σακίδιο, ένα μαγνητόφωνο και μερικά σημειωματάρια και ξεκινά για τα Καρδάμυλα της Χίου (Χιώτης και ίδιος), ώστε να ακολουθήσει, ενενήντα ολόκληρα χρόνια μετά, την πορεία ζωής του θρυλικού φυγόδικου του νησιού, Γιώργη Πέτικα. Το αποτέλεσμα ήταν, δύο χρόνια μετά, να κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Εστία το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Ανάμισης Ντενεκές», ένα ομολογουμένως εντυπωσιακό ντεμπούτο που έχει ανατυπωθεί πάνω από δεκαπέντε φορές μέχρι σήμερα.

Χίος, 1914. Λίγο πριν το ξέσπασμα του Α’ Παγκοσμίου πολέμου, στο λιμάνι του νησιού, το οποίο είναι κατάμεστο από πρόσφυγες των τουρκικών παράλιων, φτάνει από την Αμερική, ο Γιώργης Πέτικας.  Όντας ο μεγαλύτερος απ΄τα οκτώ αδέρφια του, ο Γιώργης επωμίστηκε το βάρος της ζωής στην ξενιτιά, με σκοπό να προικίσει τις αδερφές του. Τώρα όμως επιστρέφει με σκοπό να φτιάξει τη ζωή του, να παντρευτεί. Όμως η μοίρα έχει άλλα γραμμένα για τον μικρόσωμο άνδρα. Ο Γιώργης θα διαπράξει ένα έγκλημα πάθους που θα τον οδηγήσει στα βουνά του νησιού, κυνηγημένο και μόνο. Και κάπως έτσι, από έναν απλό νησιώτη, ο Γιώργης Πέτικας θα μεταμορφωθεί σε θρύλο.

Η πρωτοτυπία αυτού του εκπληκτικού μυθιστορήματος έγκειται στο γεγονός πως ο συγγραφέας χρησιμοποιεί έναν ιδιαίτερο τρόπο να αφηγηθεί την ιστορία του θρυλικού φυγόδικου. Για την ιστορία του Πέτικα, Ο Μακριδάκης χρησιμοποιεί τριτοπρόσωπη αφήγηση, διανθισμένη με τη χιώτικη ντοπιολαλιά που προσδίδει έντονη μουσικότητα στο κείμενο. Ο συγγραφέας όμως προχωρά και σε μια ακόμα καινοτομία, τοποθετώντας στην κύρια αφήγηση, κεφάλαια-παρεμβολές με αφηγητή τον ίδιο, στα οποία ξεδιπλώνεται βήμα βήμα η έρευνα που έκανε.

Κι είναι τόση η δεξιοτεχνία του Μακριδάκη να πλάθει εικόνες, να γεμίζει τις περιπέτειες του Πέτικα με ήχους, μυρωδιές και τοπία απαράμιλλης ομορφιάς, που με έκαναν να θέλω να επισκεφτώ το νησί το συντομότερο δυνατό. Μια ολόκληρη εποχή αναβιώνει μπροστά στα μάτια του αναγνώστη, άγνωστες πτυχές της ιστορίας ενός νησιού κι ενός θρύλου που επιβίωσε από στόμα σε στόμα.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Εστία.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τριαντάφυλλα Επί Πιστώσει, Elsa Triolet

Μόνο η νύχτα, John Williams

Ο Ιππόκαμπος, Αντώνης Μυλωνάκης