Το Κρασί Του Θέρους, Ray Bradbury

 


Καλοκαίρι του 1928, μεσοδυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ. Για τον δωδεκάχρονο Ντάγκλας Σπωλντινγκ, πράγματα που ως τότε αιωρούνταν σαν φαντάσματα πάνω απ' το παιδικό του κεφάλι αποκτούν υπόσταση κι αναπόφευκτα βιώνονται.


O Ντάγκλας κι ο μικρότερος αδερφός του Τομ, παρατηρούν αποσβολωμενοιωμενοι τις αλλαγές που συντελούνται γύρω τους, καταγράφοντας σε ένα τετράδιο παλιά τελετουργικά, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να διατηρήσουν την ομορφιά του "παλιού" μπροστά στην σαρωτική επέλαση του "νέου".


 Για τα παιδια, όπως και για τους μεγάλους, η ρουτίνα της καλοκαιρινής ραστωνης ισοδυναμεί με δίχτυ ασφαλείας πως όλα μένουν ίδια.Όμως για τον μικρό Ντάγκλας, που βρίσκεται στο κατώφλι της εφηβείας, το τέλος εποχής που λαμβάνει χώρα μπροστά στα αθώα του μάτια, σημαίνει και το τέλος της παιδικής του ηλικίας.


Στο βιβλίο του Bradbury, πραγματοποιείται η αναβίωσης μιας διαφορετικής ζωής, ενός ανέμελου παρελθόντος, απαλλαγμένου από πλασματικές ανάγκες. Όλη η νοσταλγία των παιδικών μας χρόνων βρίσκεται εκεί, στις σελίδες αυτού του υπέροχου βιβλίου που είναι γεμάτο μυρωδιές, εικόνες και ήχους.
Επι δώδεκα ολόκληρα χρόνια, ο συγγραφέας καταδυοταν στο δικό του παρελθόν, ώστε να ανασύρει παιδικές μνήμες, αυτές που τελικά συνέθεσαν ένα απ'τα ομορφότερα βιβλία που έχω διαβάσει στη ζωή μου. Γιατί "Το κρασί του θέρους" είναι πασπαλισμένο με τη μαγεία που βρισκόταν σε κάθε παιδικό καλοκαίρι μας, με όλη εκείνη τη χρυσόσκονη που απλώναμε σαν παιδιά πάνω σ' ο,τιδηποτε άγνωστο συναντούσαμε.


Ο Bradbury έπλασε τον δωδεκάχρονο ήρωα του σε ηλικία 37 ετών , όμως αυτό δε στέρησε τίποτα απ' την απίστευτα πίστη αναπαράσταση του παιδικού τρόπου σκέψης και της αθωότητας που αναβλύζουν οι αφηγήσεις του μικρού αγοριού.
Το "Κρασί του θέρους" είναι ένα τρυφερο, συγκινητικό, νοσταλγικό ανάγνωσμα που μας υπενθυμίζει πως μικρά θραύσματα ευτυχίας συνθέτουν μόνο μια στιγμή, που αργότερα μετουσιώνεται σε ευτυχισμένη ανάμνηση. Δεν είναι όμως τα μικρά πράγματα που την απαρτίζουν εκείνα που μας κάνουν πραγματικά ευτυχισμένους, αλλά η ψευδαίσθηση αναβίωσης που δημιουργεί η διατήρηση τους στη μνήμη μας.


Μη δενεστε με πραγματα. Δεθείτε με ανθρώπους και δημιουργήσετε μαζί τους στιγμές ευτυχίας που θα σκάνε σαν μακρινά πυροτεχνήματα στον ουρανό της καρδιά σας , κάθε φορά που κάτι μικρό θα ενεργοποιεί την ανάμνηση τους.


Το βιβλίο επανακυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Άγρα.


Βρείτε το εδώ


Όλες οι αντιδρ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τριαντάφυλλα Επί Πιστώσει, Elsa Triolet

Μόνο η νύχτα, John Williams

Ο Ιππόκαμπος, Αντώνης Μυλωνάκης