Μόνο η νύχτα, John Williams


 

Το «Μόνο η νύχτα», αποτελεί την πρώτη συγγραφική απόπειρα του μεγάλου Αμερικανού συγγραφέα. Στην καρδιά αυτής της ιστορίας, την οποία ο Williams έγραψε σε πολύ νεαρή ηλικία, βρίσκεται ένα τραυματικό γεγονός που έχει τις ρίζες του στο παρελθόν του Άρθουρ, του κεντρικού ήρωα του βιβλίου.

O Άρθουρ Μάξλεϊ, είναι ένας καταθλιπτικός νέος, ο οποίος καταφεύγει στο ποτό για να μουδιάσει τον πόνο που του έχει προκαλέσει ένα τραυματικό γεγονός του παρελθόντος, έχει ήδη στον ενεργητικό του έναν νευρικό κλονισμό και φλερτάρει επικίνδυνα με την παράνοια. Η μοναξιά που νιώθει, μοιάζει να απελευθερώνεται από κάθε κύτταρο του κορμιού του. Οι οξυμένες αισθήσεις του διογκώνουν τον περιβάλλοντα χώρο, τονίζοντας έτσι την ματαίωση που νιώθει.

Ο συγγραφέας,  ρίχνει εξαρχής άγκυρες, οι οποίες κρατούν τον αναγνώστη δεμένο στην ιστορία του μοναχικού, πληγωμένου Άρθουρ, κλιμακώνοντας έτσι σταδιακά την αγωνία του να μάθει τι πραγματικά συνέβη στο παρελθόν του νεαρού πρωταγωνιστή που να τον έχει οδηγήσει στην ψυχολογική κατάρρευση. Ο Williams γεμίζει με ολοζώντανες εικόνες τις αμήχανες σιωπές του Άρθουρ, τις δυσβάσταχτες ώρες μοναξιάς που περνά κλεισμένος στο δωμάτιο του ξενοδοχείου όπου διαμένει, χτίζοντας έτσι το ψυχολογικό προφίλ ενός ήρωα που βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.

Το πλουραλιστικό κείμενο του Williams, το οποίο διακρίνεται από άκρατη ποιητικότητα και λυρισμό,  είναι διαποτισμένο με ένα αίσθημα ματαίωσης, βαθιάς μελαγχολίας κι αναπόφευκτης συνειδητοποίησης των διαστάσεων της μοναξιάς και της μοναχικής πορείας του κάθε ανθρώπου στον κόσμο αυτό, με την αφήγηση να ακροβατεί μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας.

Οι συνταρακτικές τελευταίες σελίδες του, φανερώνουν στον αναγνώστη το αβάσταχτο μυστικό του ήρωα, που μετουσιώθηκε σε τραύμα και στιγμάτισε ανεπανόρθωτα την υπόλοιπη ζωή του. Οι περίτεχνες περιγραφές του συγγραφέα, απεικονίζουν τη σύγχυση του ήρωα και τη θολή εικόνα που είχε για τη ζωή και το παρελθόν του, μέχρι την ανάσυρση της τραυματικής αναάμνησης που τελικά οδηγεί σε μια κάποια κάθαρση.

  Το «Μόνο η νύχτα», είναι η μελοδραματική εξιστόρηση αποτυχημένης διαχείρισης ενός ανεπούλωτου παιδικού τραύματος, είναι  ένα βιβλίο για την ματαιότητα μέσα στην οποία εγκλωβίζουμε τις ζωές μας.

 Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Gutenberg. 

 Βρείτε το εδώ


 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τριαντάφυλλα Επί Πιστώσει, Elsa Triolet

Ο Ιππόκαμπος, Αντώνης Μυλωνάκης