Φλόρενς Μπλαντ, Ανδρέας Νικολακόπουλος


 

Στις πρώτες σελίδες του νέου βιβλίου του Ανδρέα Νικολακόπουλου, ο αναγνώστης συναντά τη φράση «το παρεδώσε με το αίμα δεν είναι χωρίς αντίτιμο» και κάπου προς το τέλος, «εγώ με το αίμα ξόφλησα». Έτσι γίνεται εξ αρχής αντιληπτό πως ολόκληρο το σπονδυλωτό μυθιστόρημα που έχει στα χέρια του είναι ένας κύκλος αίματος που κάνει σαφές πως, άπαξ κι ανοίξεις ο ίδιος την πόρτα στο κακό, αυτό θα σε βρει όπου κι αν κρυφτείς.

Κεντρικοί ήρωες του σπονδυλωτού μυθιστορήματός του, ένα αλλόκοτο δύσμορφο πλάσμα που εντοπίζεται στα αφρισμένα νερά του Δούναβη, ένας Γάλλος δήμιος, μια Νορβηγίδα που κορόιδεψε το θάνατο, ένας Ουαλός μετανοημένος επαναστάτης κι η Αγγλίδα Φλόρενς Μπλαντ, ή αλλιώς Δηλητηριάστρα. Οι ιστορίες τους διατρέχουν για δύο ολόκληρους αιώνες την ταραγμένη Ευρώπη, διαγράφοντας εν αγνοία τους, ομόκεντρους κύκλους βίας κι αίματος, για να καταλήξουν εκεί που άρχισαν όλα. Όλοι τους, πούλησαν την ψυχή τους στο διάβολο για να επιβιώσουν. Συμμάχησαν με το κακό για να αναρριχηθούν και στο τέλος πνίγηκαν μέσα στο αίμα που οι ίδιοι έχυσαν αφειδώς.

Μετά τον εξαιρετικό «Σάλτο», ο Νικολακόπουλος μοιάζει να ξεπερνά τον εαυτό του, γράφοντας λογοτεχνία «υψηλής τάσης», που χτυπά σαν ρεύμα τους αισθητήριους νευρώνες μας, αυξάνοντας στο μέγιστο την αναγνωστική απόλαυση. Η εικονοπλαστική δεξιοτεχνία του σε συνδυασμό με την πλούσια γλώσσα που χρησιμοποιεί και τις γαστρονομικές πινελιές με τις οποίες διανθίζει το λυρικό μα καθόλου μελοδραματικό κείμενό του, παρασύρουν τον αναγνώστη σε ένα συναρπαστικό ταξίδι στο χώρο και το χρόνο.

Ο Νικολακόπουλος έχει εξελιχθεί σε συγγραφικό χαμαιλέοντα που απεκδύεται τον υφολογικό μανδύα του «Σάλτου» για να  γράψει ένα ολοζώντανο βιβλίο, το οποίο, παρά την παντελή έλλειψη διαλόγων, καταφέρνει να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη ως το συγκλονιστικό φινάλε. Κάτι ακόμα που λατρεύω στα βιβλία του, είναι η φύση, παρούσα σε κάθε κεφάλαιο, συνδράμοντας όχι μόνο στην ατμόσφαιρα του βιβλίου, αλλά παίζοντας καταλυτικό ρόλο στην εξέλιξη της ιστορίας.

Εν κατακλείδι, όποιος ξαναπει ότι δεν έχουμε αξιόλογα δείγματα σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας, μάλλον δεν έχει διαβάσει τα βιβλία του.

Καταπληκτικό!

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος. Βρείτε το εδώ.

 

 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τριαντάφυλλα Επί Πιστώσει, Elsa Triolet

Μόνο η νύχτα, John Williams

Ο Ιππόκαμπος, Αντώνης Μυλωνάκης