Patriot, Μιχάλης Μαλανδράκης

 


Ο εικοσιτριάχρονος Αγκίμ, είναι ένας μετανάστης δεύτερης γενιάς, ο οποίος κατάγεται από την Αλβανία αλλά έχει μεγαλώσει στην Ελλάδα, μιλώντας άπταιστα την ελληνική γλώσσα. Βιοπορίζεται δουλεύοντας σαν σερβιτόρος και παράλληλα παίζει κλαρίνο στους πολυσύχναστους δρόμους της Αθήνας, προκειμένου να συμπληρώσει το εισόδημά του αλλά κι επειδή αποφεύγει να επιστρέφει στην γκαρσονιέρα των 35τμ που μοιράζεται με τους δύο συγκατοίκους του. Ώσπου μια μέρα, την ώρα που χαρίζει στους περαστικούς τις παραπονιάρικες νότες του κλαρίνου του-κι εκείνοι τον αγνοούν- θα τον πλησιάσει ένας μυστήριος μαυροντυμένος άνδρας και με την πρόφαση ότι είναι «Patriot»,  δηλαδή συμπατριώτης του από την Αλβανία, θα τον βάλει για τα καλά στον κόσμο της νύχτας.

Ισχύει πως η νουβέλα του Μαλανδράκη δεν είναι σαν ιστορία, κάτι που δεν έχει ξανασυναντήσει το αναγνωστικό κοινό, εκεί ακριβώς όμως είναι που παίζεται όλο το στοίχημα, αυτό που, κατ’εμέ, ο Μαλανδράκης, κερδίζει. Γιατί ναι μεν αφηγείται μια ιστορία, μεγάλο κομμάτι της οποίας αφιερώνεται στον κόσμο της νύχτας και τους άγραφους νόμους της, όμως ο ήρωας που επέλεξε σκόπιμα ο συγγραφέας, όντας μετανάστης, ανοίγει ένα διαφορετικό μονοπάτι στην ιστορία, μια διαφορετική σκοπιά ανάγνωσης, που το καθιστά ιδιαίτερα πρωτότυπο και φρέσκο.

Ο Μαλανδράκης διαλέγει έναν ήρωα παγιδευμένο στη διπλή του υπόσταση, Έλληνα για τους Αλβανούς κι Αλβανό για τους Έλληνες, για να μιλήσει για τον ρατσισμό που βιώνουν, από δύο κατευθύνσεις, οι μετανάστες δεύτερης γενιάς, για τις ευκαιρίες που δεν τους δίνονται εξαιτίας της καταγωγής τους, για την υποτίμηση που βιώνουν καθημερινά ενώ παλεύουν για τα όνειρά τους, όπως θα έπρεπε να κάνουν όλοι οι νέοι άνθρωποι.

Η νουβέλα αυτή, η οποία του χάρισε το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα στα Κρατικά Λογοτεχνικά βραβεία 2020, τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα και κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη ως το τέλος, καθώς η ρεαλιστική γραφή του Μαλανδράκη είναι έντονα κινηματογραφική κι οι διάλογοι ολοζώντανοι. Τη διάβασα με μεγάλο ενδιαφέρον κι αναμένω το επόμενο εγχείρημά του, που κυκλοφορεί σύντομα από τις εκδόσεις Πόλις.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πόλις.

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τριαντάφυλλα Επί Πιστώσει, Elsa Triolet

Μόνο η νύχτα, John Williams

Ο Ιππόκαμπος, Αντώνης Μυλωνάκης