Η Εβραία Νύφη, Νίκος Δαββέτας


 

«Έτσι τελειώνει ο κόσμος, όχι μ ’ένα κρότο, όχι πάντα με ένα λυγμό, με μια βαθιά απορία μόνο.»

Ένας άνδρας ξυπνά στο υπό διάλυση σπίτι μιας αποστεωμένης γυναίκας που γνώρισε το προηγούμενο βράδυ, για να ανακαλύψει στο μπάνιο της μια σειρά από φωτογραφίες ενός ηλικιωμένου, του άνδρα «που τη γέννησε» όπως θα του πει αργότερα, μιας και δυσκολεύεται να τον πει πατέρα. Κι αυτός θα σταθεί ο μοναδικός κρίκος που θα ενώσει τους δυο πρωταγωνιστές, η αναζήτηση της αλήθειας για τους προγόνους τους.

Στην «Εβραία Νύφη», ο συγγραφέας αφηγείται τη δραματική ιστορία ενός μοιραίου ζευγαριού, που οδεύει ολοταχώς προς το χάος. Η Νίκη είναι μια γυναίκα «σκιά του εαυτού της», που παλεύει με τη χρόνια βουλιμία αλλά κυρίως με τα φαντάσματα του παρελθόντος της, καθώς προσπαθεί να ανακαλύψει όσα περισσότερα μπορεί για τον πατέρα της, έναν τυχοδιώκτη συνεργάτη των Γερμανών που πλούτισε εις βάρος των Εβραίων της Θεσσαλονίκης, απομυζώντας τις περιουσίες τους κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Ο ανώνυμος αφηγητής, το έτερο σκέλος αυτού του καταδικασμένου ζευγαριού, είναι ουσιαστικά ένα αγοραφοβικό παιδί σε σώμα μεσήλικα, που παλεύει να συνθέσει το πάζλ του παρελθόντος για να γνωρίσει τον πατέρα που έφυγε από τη ζωή, αφήνοντάς του δυσβάσταχτη κληρονομιά αναπάντητα ερωτήματα.

Ο Δαββέτας δε γράφει ένα βιβλίο για το Ολοκαύτωμα και τον Εμφύλιο, όπως ίσως λανθασμένα συμπεράνει κάποιος από τον τίτλο.  «Η Εβραία Νύφη» είναι ένα πολυφωνικό μυθιστόρημα- μιας και υπάρχει εναλλαγή αφηγητών και ύφους της εκάστοτε αφήγησης- που συνδυάζει άρτια τη μυθοπλασία με τεκμηριωμένες ιστορικές αναφορές, απόρροια έρευνας του συγγραφέα, για να μιλήσει για το αποτύπωμα που αφήνει το παρελθόν στο παρόν.

Ο συγγραφέας χρησιμοποιεί δεξιοτεχνικά την ιστορία δυο ανθρώπων με ανεξόφλητους συναισθηματικούς λογαριασμούς κι ανεπούλωτα τραύματα και χτίζει ένα πολυεπίπεδο μυθιστόρημα με πυκνή γραφή, για να μιλήσει για την ατομική και συλλογική μνήμη και κυρίως για το παρελθόν, που όσο δεν λύνουμε μαζί του τις διαφορές, τόσο θα στέκεται τροχοπέδη στην οποιαδήποτε μορφή ευτυχίας μας αναλογεί.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τριαντάφυλλα Επί Πιστώσει, Elsa Triolet

Μόνο η νύχτα, John Williams

Ο Ιππόκαμπος, Αντώνης Μυλωνάκης