Αν η Beale Street Mπορούσε Να Μιλήσει, James Baldwin


 

«Τώρα, μπορώ να το πω, γιατί τώρα πια είμαι σίγουρη, ότι η πόλη δε μας αγαπούσε. Μας κοιτούσαν λες κι ήμασταν ζέβρες- και, ξέρετε, κάποιοι συμπαθούν τις ζέβρες, κάποιοι τις αντιπαθούν. Όμως κανείς δε ρωτάει τη ζέβρα πως αισθάνεται.»

Αν η Beale Street μπορούσε να μιλήσει, θα μας έλεγε για τον 22χρονο Φόνι και την 19χρονη Τις, δυο παιδιά που γνωρίστηκαν κι αγαπήθηκαν στους αφιλόξενους δρόμους της Νέας Υόρκης τη δεκαετία του 1970, σε συνοικίες όπου τα όνειρα ήταν προνόμιο των λευκών κι οι μαύροι θεωρούνταν «ξοφλημένοι» πριν καν προλάβουν να γεννηθούν.

Θα μας μιλούσε γι’ αυτούς τους δύο νέους, που μεγάλωσαν στο περιθώριο, σε γειτονιές που βασίλευε η εγκληματικότητα, η βία και τα ναρκωτικά. Ο Φόνι κι η Τις, ήταν έφηβοι σχεδόν, όταν πίστεψαν πώς παρά τις δυσκολίες, ο έρωτας τους θα μπορούσε να βρει χώρο να ανθίσει. Όμως η εμπλοκή του Φόνι σε μια υπόθεση βιασμού, θα γκρεμίσει τα όνειρα των δυο νέων και θα τους φέρει αντιμέτωπους με το σκληρό πρόσωπο της ζωής.

Οι ήρωες του Baldwin είναι άνθρωποι της εργατικής τάξης, φιλόσοφοι του δρόμου που προσπαθούν αιώνες τώρα να προσδιορίσουν την ταυτότητα τους και τη θέση τους μέσα στον κόσμο, σε  μια κοινωνία λευκών που τους καθιστά πολλές φορές αποδιοπομπαίους τράγους, υπόλογους για εγκλήματα που δεν έχουν διαπράξει αλλά τα χρεώνονται εξαιτίας του χρώματος τους.

Το βιβλίο αυτό, αν και γράφτηκε το 1974, μοιάζει δυστυχώς πιο επίκαιρο από ποτέ, καθώς ο ρατσισμός συνεχίζει να μαστίζει τον κόσμο. Το «Αν η Beale Street μπορούσε να μιλήσει» είναι ένα  σκληρό βιβλίο που μιλά  για τις διακρίσεις, τη θρησκεία και την υποκρισία που τη συνοδεύει κάποιες φορές, τη φτώχεια και το φυλετικό ρατσισμό, ένα σκληρό βιβλίο, γεμάτο πόνο, που όμως εξυμνεί την αγάπη σε κάθε μορφή της.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πόλις.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τριαντάφυλλα Επί Πιστώσει, Elsa Triolet

Μόνο η νύχτα, John Williams

Ο Ιππόκαμπος, Αντώνης Μυλωνάκης