Η Ιστορία Ενός Ορφανού Παιδιού, Pam Jennoff


Την Αμερικανίδα συγγραφέα Pam Jenoff, τη γνώρισα μέσα από το μυθιστόρημά της «Τα εξαφανισμένα κορίτσια του Παρισιού» το οποίο μου άρεσε πάρα πολύ, έτσι έσπευσα να προμηθευτώ και τούτο εδώ το βιβλίο.

Αρχικά να πω πως αυτό που ξεχωρίζω στη συγκεκριμένη συγγραφέα, είναι το γεγονός ότι τα βιβλία της βασίζονται σε αληθινά γεγονότα που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, με τα οποία η ίδια ήρθε σε επαφή κατά το διάστημα που εργαζόταν στο Πεντάγωνο αλλά και ως διπλωμάτης στο αρμόδιο Υπουργείο για τα θέματα του Ολοκαυτώματος στην Πολωνία. Έτσι, παρόλο που τα ονόματα ανήκουν στη σφαίρα της μυθοπλασίας, κάποια από τα γεγονότα που αναφέρονται στα βιβλία της έχουν όντως λάβει χώρα κατά τη διάρκεια εκείνης της μαύρης για την ανθρωπότητα εποχής.



Με τη γυναίκα πάλι σε πρώτο πλάνο, στην «Ιστορία ενός ορφανού παιδιού» , η συγγραφέας εμπνέεται από δύο ιστορίες- ένα βαγόνι γεμάτο μωρά Εβραίων που οδηγούνταν σε ένα στρατόπεδο εξόντωσης κι ένα γερμανικό τσίρκο που έκρυβε Εβραίους σε όλη τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου- και γράφει ένα συναρπαστικό βιβλίο με ηρωίδες δυο γυναίκες που απομακρύνθηκαν βίαια από την οικογενειακή τους εστία και βρέθηκαν, εξόριστες από τη ζωή που ως τότε γνώριζαν, να παλεύουν για την επιβίωση τους.

Η Νόα έσωσε από βέβαιο θάνατο ένα νεογέννητο Εβραιόπουλο κι η Άστριντ, όντας η ίδια Εβραία, μοιράστηκε μαζί της το φόβο, την αγωνία αλλά και τη δίψα για αγάπη κι αποδοχή, πίσω από τη φανταχτερή σκηνή ενός τσίρκου όπου βρέθηκαν να δουλεύουν κι οι δυο. Εκτός από το κομμάτι με τις γλαφυρές περιγραφές για τη ζωή στο τσίρκο, το  οποίο βρήκα συναρπαστικό, θα σταθώ και στο γεγονός πως οι ηρωίδες της Jenoff είναι γυναίκες που όρθωσαν το ανάστημα τους απέναντι στο γερμανικό ζυγό και προσπάθησαν γενναία να συνθέσουν τα κομμάτια της κατεστραμμένης τους ζωής, με τη σκιά του πολέμου να βαραίνει πάνω από τα κεφάλια τους. Γυναίκες που αποπνέουν σεβασμό και αποτελούν πηγή έμπνευσης.

                              Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας.

 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τριαντάφυλλα Επί Πιστώσει, Elsa Triolet

Μόνο η νύχτα, John Williams

Ο Ιππόκαμπος, Αντώνης Μυλωνάκης