Άρωμα Πάγου, Yoko Ogawa

 




«Όποιος προσπαθεί  να αναγνωρίσει τις μυρωδιές, χάνεται στον τεράστιο κόσμο του παρελθόντος που κουβαλάει μέσα του. Τότε η μνήμη είναι ο μόνος οδηγός του δρόμου που έχουμε στη διάθεσή μας.»

Σε ένα κόσμο όπου υπάρχουν σχεδόν 400.000 διαφορετικές μυρωδιές, πόσο μαγικό είναι αλήθεια να μπορούμε να διακρίνουμε τη μυρωδιά ενός αγαπημένου μας προσώπου και πόσο οδυνηρό ταυτόχρονα, όταν αυτό το πρόσωπο αποφασίζει να βάλει τέλος στη ζωή του χωρίς καμιά προειδοποίηση;

Η Ρυόκο, η κεντρική ηρωίδα αυτού του βιβλίου, θα ενημερωθεί ένα πρωί πως ο επί ένα χρόνο σύντροφός της ,Χιρογιουκι, έβαλε τέλος στη ζωή του καταπίνοντας άνυδρη αιθανόλη στο εργαστήριο του αρωματοποιείου όπου εργαζόταν. Όταν θα κληθεί να αναγνωρίσει το πτώμα του, θα βρεθεί μπροστά σε μια σοκαριστική αλήθεια : όλα όσα πίστευε για τον μέχρι τότε εραστή της, ήταν ένα τεράστιο ψέμα.

Το βιβλίο της Ogawa κινείται σε δύο χρονικούς άξονες, τις πρώτες μέρες μετά το θάνατο του Χιρογιούκι, όταν  η Ρυόκο  θα επισκεφτεί την μέχρι τότε άγνωστη οικογένειά του, σε μια προσπάθεια να συνθέσει τα κομμάτια του παζλ της ζωής του, αλλά και ένα μετέπειτα ταξίδι της ίδιας στην Πράγα, εκεί όπου φαίνεται να βρίσκεται η λύση του γρίφου γύρω από  τον αναπάντεχο θάνατο του αγαπημένου της.

Όπως σε όλα τα βιβλία της συγγραφέως που έχω διαβάσει ως τώρα, έτσι κι εδώ φαίνεται να την απασχολούν θέματα όπως η μνήμη, ο θάνατος, η απώλεια και πως το παρελθόν καθορίζει αναπόφευκτα το μέλλον μας. Στο «Άρωμα Πάγου», ένα βιβλίο γεμάτο μυστήριο, μυρωδιές, ήχους κι εικόνες, η Ogawa, μέσα από την ήρεμη γραφή της, παρασέρνει τον  αναγνώστη σε ένα κόσμο ψευδαισθήσεων, όπου αυτό που διαβάζει δεν αρκεί να το φιλτράρει μόνο ο νους, αλλά όλες του οι αισθήσεις ώστε να δει την αλήθεια των ηρώων της, γεγονός που μετατρέπει την ανάγνωσή του σε μια αξέχαστη εμπειρία!

 Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άγρα.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τριαντάφυλλα Επί Πιστώσει, Elsa Triolet

Μόνο η νύχτα, John Williams

Ο Ιππόκαμπος, Αντώνης Μυλωνάκης