Το Όνειρο της Ζέλμα, Mariana Leky


 

Αφήστε με να σας μιλήσω για τη Ζέλμα. Τη Ζέλμα που ζει με το γιο της και τη δεκάχρονη εγγονή της, τη Λουίζε, σε ένα απομονωμένο χωριουδάκι της Γερμανίας. Τη Ζέλμα που κάποιες φορές, βλέπει στον ύπνο της οκάπι- ένα θηλαστικό, κάτι ανάμεσα σε καμηλοπάρδαλη και ζέβρα- και κάθε φορά που θα το δει, κάποιος πεθαίνει. Τη Ζέλμα που λατρεύει τα σοκολατάκια μον σερί, όπως και τις σαπουνόπερες.



Τη Ζέλμα και τον Οπτικό που την αγαπάει, τον αλκοολικό Παλμ, τη λυπημένη Μαρλίζ, την προληπτική Έλσμπεντ, τον αξιαγάπητο Μάρτιν, τον βιβλιοπώλη Ρέντερ και τον πιο άσχημο σκύλο επί της γης, τον Αλάσκα,που μοιάζει να ζει διαδοχικές ζωές και το ελάφι που εμφανίζεται από το δάσος κι εξαφανίζεται μόνο αν κλείσεις δυνατά την γκαραζόπορτα. Α! παραλίγο να ξεχάσω και τον Φρέντερικ, εκείνο τον βουδιστή μοναχό που αλληλογραφεί με τη Λουίζε, στην ενήλικη πλέον ζωή της.

Και τώρα επιτρέψτε μου να σωπάσω, γιατί δε θέλω τίποτα από όσα γράψω να επισκιάσει τη ζεστασιά που θα σας τυλίξει διαβάζοντας αυτό το βιβλίο, την ομορφιά που ακτινοβολούν οι σελίδες του.


«Το Όνειρο της Ζέλμα» είναι ένα μαγικό μυθιστόρημα, πασπαλισμένο με την χρυσόσκονη των παραμυθιών, γεμάτο αποφθέγματα ζωής που θέλεις   να υπογραμμίσεις, να αντιγράψεις, να αποστηθίσεις και να αφηγηθείς. Είναι ένα υπέροχο, αλλόκοτο, συγκινητικό, γλυκό, αστείο, τρυφερό παραμύθι ενηλικίωσης γεμάτο συμβολισμούς, που μιλά για τη ζωή, το θάνατο, τον έρωτα, την απώλεια αλλά και την νέα ευκαιρία που υπόσχεται κάθε ήλιος που προβάλει την αυγή.




Πόσο δεδομένο θεωρούμε αλήθεια το αγαθό της ζωής και ποιες αλήθειες θα ήμασταν πρόθυμοι να φέρουμε στο φως, αν ξέραμε πως αυτή είναι ίσως η τελευταία μας μέρα στη γη; Aυτό το βιβλίο είναι ένα πραγματικό βάλσαμο για την ψυχή, ένα βιβλίο που ήρθε να μας υπενθυμίσει ότι η ευτυχία κρύβεται στα μικρά πράγματα και καλό θα είναι να μην αναβάλλουμε για αύριο αυτό που μπορούμε να κάνουμε σήμερα.

Αριστούργημα!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τριαντάφυλλα Επί Πιστώσει, Elsa Triolet

Μόνο η νύχτα, John Williams

Ο Ιππόκαμπος, Αντώνης Μυλωνάκης